hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Prosvjed zbog ukidanja dopisništva u Beogradu

21.09.2010.

SUBOTICA – Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini poslali su prosvjedno pismo državnom vrhu Republike Hrvatske i ravnateljstvu HRT-a, u kojemu traže povlačenje odluke o ukidanju dopisništva HRT-a u Beogradu, prenosi program na hrvatskom Radio Subotici.
    »U Hrvatskoj još uvijek ne postoji dovoljna svijest, pa ni znanje o autohtonom hrvatskom stanovništvu u susjednim zemljama, pa tako ni u Vojvodini, odnosno Srbiji, gdje živi više od 70 tisuća Hrvata«, navodi se među ostalim u pismu. Držimo, stoji u dopisu, da je jedna od zadaća javnog servisa kakav je HRT, i predstavljanje našega kulturnog i političkog života u Hrvatskoj, a to nikako neće biti moguće putem osječkog dopisništva, kako je predloženo.
    Vodstvo HNV-a i DSHV-a napravilo je usporedbu odnosom Mađarske prema Mađarima u Srbiji, koji dobivaju veliku medijsku pozornost u matičnoj domovini. Pored toga, predstavnici vojvođanskih Hrvata ističu kako bi se pri racionalizaciji poslovanja HRT-a trebalo pridržavati određenih prioriteta i načela, da u Hrvatskoj i dalje postoji značajno zanimanje javnosti za događanja u Srbiji te da ove dvije države predstavljaju najznačajnije političke i gospodarske čimbenike u susjedstvu.

Hina

Povratak

AKTUALNO