hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Hloverkin lap-dance u službi kvazi-rasprave

25.09.2010.

index.hr

U možda i neočekivanijoj panel diskusiji na rovinjskom Media festivalu pitali su nas "Je li pravo novinarstvo umrlo"? Na to vrlo pomalo naivno i na engleskoj verziji organizatora - krivo postavljeno pitanje, na što je ukazala gledateljica iz publike i zaradila aplauz, pokušali su odgovoriti Milan Ivkošić, kolumnist Večernjeg lista, Iva Gačić, direktorica Informativnog programa Nove TV, Đurđica Klancir, zamjenica glavne urednice Politike i gospodarstva na Tportalu, Alen Galović, izvršni urednik 24sata, Ivan Lovreček, glavni urednik Informativnog i magazinskog programa RTL-a Hrvatske, Mladen Pleše, glavni urednik Jutarnjeg lista, i Goran Mihajlovski, gost iz Makedonije, glavni urednik časopisa West, a sve pod moderatorskom palicom Hloverke Novak Srzić. Odabir gostiju bio je takav da sugerira određene zaključke, jer u diskusiji su sudjelovali ponajbitniji članci hrvatskog medijskog bića. No, konkretni zaključci ostali su apstrakcija. U stilu s postavljenim pitanjem.

Jednaki standardi nisu prisutni u većini medija u zemlji

Vratimo se na trenutak kolegici iz publike koja je podsjetila da se osamdesetih godina organizatoru ne bi mogao zalomiti tipfeler u naslovu medijske kampanje (is THE real journalism dead), jer tada su redakcije ulagale u mentore, lektore i redaktore. Danas se na tim faktorima brutalno štedi. No, to je samo jedna perspektiva. Prilično je ambiciozno u istoj raspravi postaviti pitanja o izumiranju starog kova novinara, građanskog novinarstva, novinarske etike, pritiska na medije, sustavnog ignoriranja afera, objave golih fotografija - i očekivati konkretne odgovore. Na dobrom je tragu demistifikacije tabloidizacije bila Iva Gačić, no možda nema potrebe da u svakom svom nastupu isforsirano iskazuje lojalnost "najboljoj televiziji s najboljom informativom", jer time se upravo podvrgava poslovnom bontonu ove naše inačice kapitalizma koji uvjetuje stalnu i aktivnu prisutnost na braniku korporacije i skreće pozornost sa svih onih stvari koje je analizirala preciznije nego bilo tko od sudionika panela.

Ponekad čvrsto nema isti efekt kao "što čvršće". Ako smo se već odlučili demistificirati žutilo, onda možemo primijeniti iste standardne i kada je u pitanju odnos vlasništva, sadržaja i prezentacije medija.

Jednaki standardni, nažalost, nisu prisutni ni u većini vodećih medija u zemlji. Nije nikakva tajna da o poslovima Ivice Todrića piše samo Index, kao ni da se o posljednjim etapama vladavine Ive Sanadera bez ustezanja piše tek otkako je premijer dao petama vjetra. "Jutarnji list stajao je uz Sanadera, a što se događa danas? Gdje je demokratični liberal koji je izveo HDZ na pravi put", upitala je Hloverka Plešea, koji odgovara da je situacija bila takva dok je Sanader zaista bio demokratični liberal.

Gosti izbjegavali riječ zataškavanje

Zataškavanje? Bože sačuvaj. Tu riječ gosti, iako smo sudjelovali na otvorenom panelu za 500-tinjak novinara, nisu otvoreno koristili. Jer ona nema veze s izumiranjem pravog novinarstva, ma kako god da taj pojam koristili. "Mediji su živo tkivo. Teško je sačuvati povjerenje ako nemate jednake standarde. Uostalom, Hloverka, nije samo Jutarnji list bio uz Sanadera", kazala je Koncir.

Ukazao se i duh Mladena Bajića. Moderatorica Novak Srzić raspravu je skrenula na Milenu Šenator i Kutlinu crnu knjžicu. "Vidjeli smo nastup heroine, domoljubne suze, sve to... A što je s backgorundom priče?", retorički je upitala Hloverka, pozivajući na istraživačko novinarstvo. Da bi potom postavila tezu - kako to da su o Bajićevoj ostavci pisali svi iako zapravo nitko nije pozvao državnog odvjetnika na odgovornost. "Pa što onda? Svi mi koji smo na odgovornim pozicijama, a takva je posebno i ona državnog odvjetnika, trebali bismo se ponekad zapitati jesmo li dobro postupili", kaže Gačić.

U Makedoniji Vlada troši 7-8 milijuna eura na oglašavanje

"Sasvim je jedno ono što možemo napisati u novinama, a sasvim drugo ono što možeš dobiti na sudu. Vani u svijetu mediji ne presuđuju tako lako kao kod nas jer gube sporove na sudu", stava je glavni urednik Jutarnjeg lista. A puno je o medijskom podzemlju, u koje je spominjani Davor Butković uvrstio i medije poput necenzurirano.co, tjednika Vrime, mogao reći kolega iz Makedonije.

"Kod nas Vlada godišnje troši 7-8 milijuna eura za oglašavanje u medijima. Tu nema nezavisnog novinarstva. Kupuju se vijesti, poslije se trguje sa 99 posto popusta. Ministarstva nas ponekad naguze, podvale nam vijest pa nas tuže", pričao je Mihajlovski, svakako najintrigantniji sudionik rasprave. Najbolje što smo mogli čuti od glavnih kreatora medijske scene u Hrvatskoj bile su opservacije "U novinarstvu nekad pogriješiš, a nekad pogodiš" i "Za sve je kriv nepouzdan sustav obrazovanja".

Zato vam neće zvučati čudno da je highlight rasprave o navodnom izumiranju novinarstva bilo podsjećanje na Hloverkin ministarski lap-dance, "koji je ponizio novinarsku profesiju, a posebno komercijalne televizije", dok je Denisu Kujlišu, novopčenom ljubitelju Hloverkina lika i djela, pripala čak i čast da zaključi panel opservacijom da su komercijalne televizije, pak, marginalne za informativu, zapravo - kvazinovinarski harem....

Povratak

AKTUALNO