hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Prijetnje redakciji Novosti: Bacit ćemo vam bombu, prerezati grkljan

07.10.2010.

Već dugo jedna novinska naslovnica nije izazvala tako žestoke reakcije kao ona tjednika “Novosti”, glasila srpske nacionalne manjine u RH koje izdaje SNV Milorada Pupovca. Padajući hrvatski MiG-ovi i naslov “Obadva, obadva su pala” u najvećem dijelu javnosti i politici RH shvaćeni su kao uvredljivo, neukusno, ružno i nepotrebno kopanje po još otvorenim ranama iz Domovinskog rata

‘Prerezat ćemo ti grkljan’

Osim takvih, stigle su i ekstremne reakcije, uredništvo “Novosti” dramatično upozorava javnost i policiju da su zatrpani prijetećim telefonskim pozivima i mailovima šovinističkog sadržaja (u redakciji citiraju “Hoćete da vam bacimo bombu... prerezat ćemo ti grkljan”). Predstavnik MUP-a Krunoslav Borovec potvrđuje da je policija zaprimila prijavu o prijetnjama redakciji, no da nemaju običaj potvrđivati da pružaju zaštitu. Reagirao je i predsjednik RH Ivo Josipović koji kaže da mu se naslovnica ne dopada, misli da je neukusna i na izdavaču je “da razmisli treba li nastaviti takvu politiku”. Nakon što su iz MORH-a i Glavnog stožera HV-a stigle oštre reakcije koje ovu naslovnicu smatraju vrlo uvredljivom, iz hrvatske Vlade nema informacija je li raspravljano o uvjetima daljnjeg financiranja “Novosti”. Reagirao je i Zoran Milanović, lider SDP-a, koji kaže da njega naslovnica nije povrijedila, ali je smatra neukusnom.

Novosti ponovile provokaciju na naslovnici!
– Nespretna je i možda neukusna aluzija koju su “Novosti” mogle izbjeći – kaže i dodaje da nije baš najspretnije reći da će se i ubuduće ponašati na takav način. No, iz uredništva i dalje stižu takvi stavovi.
To potvrđuju i time što je tjednik Novosti ponovio provokaciju novom naslovnicom! Na kojoj se opet ističu pali MiG-ovi i slogan "Obadva, obadva su pala".

Glavni urednik Rade Dragojević ne vidi u čemu je problem.
– Ako se ostvari ijedna prijetnja, odgovornima ćemo smatrati ministra Vukelića, načelnika GS OS Lucića te predsjednika HHO-a Čička koji su svojim priopćenjima i javnim nastupima huškali javnost i pozivali na linč – kaže Dragojević. Upozorava da su se i neki drugi mediji šalili na isti način. Ministar Branko Vukelić rekao je da su optužbe netočne, jer su u priopćenju izrazili nezadovoljstvo zbog uspoređivanja agresorskih aviona s onima koji brane hrvatske građane. 
– Naše priopćenje je primjereno. Jedina reakcija s njihove strane trebala je biti isprika – rekao je Vukelić.

Političke posljedice naslovnice u glasilu Srba shvaća, međutim, Srpski demokratski forum koji se ograđuju.

– Naslovnicom na jeftin i vulgaran način skreću pozornost s otvorenih tema važnih za zaštitu i promociju prava Srba u Hrvatskoj i otvaraju teme koje vode u smjeru daljnjih sukoba – navodi Veljko Džakula.

Slično i u Dnevniku HRT-a


Dodaje da SDF odbacuje i osuđuje takve neozbiljne i neodgovorne pokušaje samoreklame i izražavanja novinarskih sloboda bez osjećaja odgovornosti. Medijske slobode spominje i Zdenko Duka, predsjednik HND-a, a od vlasti i policije traži punu zaštitu i sigurnost za redakciju “Novosti”. – U načelu, svatko ima pravo kritizirati medije, ali je opasno kada to čine najviše vojne institucije. Nije primjereno da oni sebi daju za pravo prosuđivati koji hrvatski građani jesu, a koji nisu dobronamjerni – piše Duka. Kaže da je sličnu “naslovnicu” imao i središnji Dnevnik HRT-a, a da su mogle iritirati izjave R. Dragojevića, no je li riječ o uređivačkom promašaju, neka procijeni izdavač. Danijel Srb, lider HSP-a, pozvao je pak Vladu da se suprotstavi financiranju takvih tiskovina. Takva naslovnica iskaz je neprihvaćanja hrvatske države, smatra Srb.

Povratak

AKTUALNO