hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Za bolji odnos Crkve i medija trebaju se potruditi obje strane

29.10.2010.

ZAGREB - Na okruglom stolu »Katolička crkva i mediji - između dijaloga i šumova na vezi« koji je u četvrtak održan u Zagrebu, govorili su predstojnik Tiskovnoga ureda HBK-a Zvonimir Ancić, pročelnik Centra za socijalni nauk Gordan Črpić, austrijska publicistica Anna Maria Gruenfelder, psihologinja Mirjana Krizmanić, glavni urednik »Glasa Koncila« Ivan Miklenić i pomoćnik ravnatelja Kršćanske sadašnjosti Anton Šuljić.
Zvonimir Ancić smatra kako je odnos između Crkve i medija »dinamičan i u procesu« te da u tom odnosu ima lijepih i manje lijepih primjera. "Ni u jednom trenutku nije se prekinula veza s novinarima«, rekao je, dodavši kako dijalog ima dvije strane te da on treba počivati na dobronamjernosti, iskrenosti i međusobnom poštivanju.
Upitao je kako naći prostor za dijalog i što bi trebalo još učiniti te dodao kako mu je ponekad teško pronaći novinarima sugovornike, koji nakon loših iskustava i montaža u medijima ne žele pred novinare.
»Odnos sa sekularnim medijima je svodiv na osobne odnose s pojedinim novinarom i medijem«, rekao je Šuljić, dodavši kako je s njima ponekad zbog interpretacije događaja zahlađivao odnose. Napomenuo je kako je više problema imao s novinarima u vlastitim crkvenim redovima te ocijenio da odnos može biti dobar ako se potrude obje strane.
Miklenić je istaknuo kako poštuje mišljenje svakoga čovjeka te napomenuo da profesionalni odnos dolazi u pitanje onda kad se izvrću teze. »Najveće afere i kampanje povedu se na temelju onoga što je netko interpretirao što piše u Glasu Koncila«, rekao je, ustvrdivši kako je u našem medijskom prostoru većina čestitih novinara koji pošteno rade svoj posao.
Smatra kako je »pet posto prodanih duša« te da dobar dio urednika ne poštuje istinu i činjenice, jer naslovima izvrću i krivotvore sadržaj. »Zbog političkih i ideoloških stajališta Crkva se susreće sa sustavnom manipulacijom i podrivanjem vjere,« rekao je, dodavši kako takvima smeta utjecaj Crkve u javnosti.
Po riječima Mirjane Krizmanić između svjetovnih i crkvenih medija ne postoji dobra suradnja. »Za me su više krivi crkveni mediji jer od njih očekujem više humanizma«, rekla je, dodavši kako u svjetovnim medijima prevladava »crnilo i žutilo«.
Črpić je ocijenio kako postoji velika diskrepancija između realnoga života i tzv. intrigantnih tema. »Jako je sužen svijet u kojem se može dogoditi komunikacija i dijalog«, ocijenio je.
Anna Marija Gruenfelder smatra kako Crkva ima poteškoće u komunikaciji sa svjetovnim medijima. »Vi ste debelo zakazali jer niste dovoljno odvagnuli vaše interese, interese javnosti i pojedinaca«, rekla je, dodavši kako u odlučujućim stvarima javnost opravdano smatra da od Crkve ne dobiva dovoljno informacija. Smatra kako je i problem Crkve što stalno prigovara za nekompetentnost i nepoznavanje crkvene problematike svjetovnim medijima te ističe kako i papa Benedikt XVI. pretjerano kritizira liberalizam.
»Objektivna istina o kojoj govorite ne pada s neba, nego se ona mora stvarati«, rekla je, dodavši kako je »istina proces, a ne gotova činjenica, koju jedna strana prenosi drugoj«. Miklenić je na to odgovorio kako ipak postoje točni i egzaktni podatci, jer u protivnom, čovjeku koji se zaduži u banci nikad ne bi naplatili dug, a još manje kamatu.
Okrugli stol je organizirala Visoka novinarska škola iz Zagreba.

Hina

Povratak

AKTUALNO