hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HRT ujedinio oporbu i HDZ: Politika kroji politiku javne televizije

02.12.2010.

VELIKA pomirba HDZ-a i SDP-a u Saboru, nažalost, nije došla kao iznenađenje. Zastupnici su na današnjoj sjednici raspravljali o konačnom prijedlogu Zakona o HRT-u, te su se nakon godinu dana upornog "ratovanja" oko javne televizije napokon našli na istoj strani.

"Možda je malo neobično za mene, ali moram odati javno priznanje Ministarstvu kulture i ministru Biškupiću na njihovom trudu jer javna televizija je opće dobro". Ovo su, vjerovali ili ne, riječi SDP-ovca Nenada Stazića, inače predsjednika saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

Izvori koji su dobro upućeni u problematiku odnosa javne i privatnih televizija, kao i rasprave o Zakonu o HRT-u Index su još jučer upozorili kako je na pomolu dogovor oporbe i vladajućih. Radi se o zakulisnim igrama HDZ-a i SDP-a, tvrdi naš izvor, i dodaje kako su dvije najveće stranke "ispod stola" sklopile sporazum koji će politici omogućiti presudan utjecaj na javnoj televiziji, dok HRT zauzvrat ostaje u poziciji moći naspram ostalih televizija, te će mu biti omogućeno da diktira tržišne uvjete.

Pošteno tržišno natjecanje?

Osim što mu ostaju prihodi od reklama kao i od pretplate (koja, dogovoreno je, ne smije prelaziti više od 1,5 posto prosječne plaće), HRT-u je širom otvorena mogućnost da rušenjem cijene oglasnog prostora potkopava konkurenciju. Naime, obje najveće stranke složile su se da HRT ne mora javno objaviti cijene oglašavanja, a Stazić je takvu odluku u Saboru čak pokušao opravdati "poštenom tržišnom utakmicom".

"S obzirom da komercijalni mediji nemaju obvezu javno objaviti cijene oglašavanja, smatramo da bi propisivanje takve obveze samo HRT-u narušilo ravnopravnost tržišnog natjecanja. Nitko ne analizira komercijalne medije i njihove cijene", kaže Stazić iako je Milorad Pupovac nešto ranije u raspravi upozorio da najveći problem nije količina reklama koju HRT emitira nego cijene po kojima ih emitira.

"Problem u odnosu javne kuće i komercijalnih kuća jest u tome što javni medij zapravo ruši cijenu i stvara dampinške uvjete na tržištu oglašavanja, što privatni medijski oglašivači s pravom smatraju protuzakonitim", kazao je Pupovac. SDSS-ov zastupnik također je poručio kako bi novinari HTV-a morali imati puno veći utjecaj na izbor urednika informativnog programa, jer samo tako se doista može izbaciti utjecaj politike s Prisavlja.

RTL: Europi se ovo ne sviđa, HRT: To nije istina

Izbacivanje politike s HRT-a, međutim, ne odgovara niti jednoj od dvije najveće parlamentarne stranke što se uostalom jasno vidi prema sustavu koji će u budućnosti generirati vodeće ljude HRT-a; članove Nadzornog odbora i Programskog vijeća i dalje će imenovati vladajuća politika. Prema tvrdnjama RTL-a, niti Europska komisija nije zadovoljna konačnim prijedlogom Zakona o HRT-u i načinom na koji vodeće parlamentarne stranke planiraju ustrojiti javnu televiziju. To je danas demantirao v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac.

Popovac tvrdi da je neistina da se Europi ne sviđa vraćanje u zakonski prijedlog marketinga na svim kanalima HRT-a. "Prema zadnjoj rezoluciji Europskog parlamenta EU traži od zemalja članica i od budućih članica da osiguraju neovisno i stabilno financiranje svojih javnih servisa. U izvješću o budućnosti javnih servisa u digitalnoj eri čak zahtijevaju monitoring nad zemljama članicama da li ispunjavaju to jer poznata je predanost EU-a ulozi javnih servisa", tvrdi Popovac.

 

Povratak

AKTUALNO