hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Duka: Uvođenje zatvora za novinare bit će politički skandal

18.01.2011.

ZAGREB - »Bit će politički skandal ako u Hrvatskom saboru prođu nova rješenja o djelima protiv časti u ugleda«, istaknuo je Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND), u ponedjeljak na prvom okruglom stolu o izmjenama Kaznenog zakona (KZ) koje uvode zatvorsku kaznu za klevetu. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je kako je važno da se o ovome razgovara te da predložena rješenja nisu konačna, nego da može biti promjena.
Stručnjaci koji rade na izmjenama KZ-a novinarsku struku nisu uspjeli uvjeriti u to da se za novinare koji profesionalno i korektno rade svoj posao ništa bitno neće izmijeniti nakon promjena koje se odnose na djela protiv časti i ugleda. Po novome, novinari će za klevetu moći dobiti od šest mjeseci do godine zatvora, dok se novčana kazna smanjuje s 360 na 180 dnevnih dohodaka.

Predstavnici radne skupine Ministarstva pravosuđa, koja je izradila nova rješenja, našli su se na suprotnoj strani od predstavnika HND-a, koji smatraju da je zatvorska kazna za klevetu nepotrebna u našim uvjetima i uvodi dodatnu nesigurnost u novinarsku profesiju.

Duka je pitao zbog čega se uvodi zatvor za klevetu, kad je to faktički ukinuto još 2004. Umjesto toga, trebalo bi ići na dekriminalizaciju djela protiv časti i ugleda, odnosno prebaciti ta djela u građansku sferu sudovanja, zalaže se Duka. Priznajući da ni jedan novinar u proteklih 20 godina nije završio u zatvoru, predsjednika HND-a zanima zbog čega je baš sad, kada se naveliko piše o kriminalu u najvišim političkim sferama, otvorena ta mogućnost. »To nije samo pitanje ograničavanja novinarskih sloboda, nego će prerasti u političko pitanje«, zaključio je Duka.

Dr. Ksenija Turković, predsjednica radne skupine za izmjenu KZ-a, ponovila je da nema nikakvih političkih utjecaja u izmjenama KZ-a, koje su, istaknula je, nužne i kad je riječ o zaštiti časti i ugleda, jer postojeća rješenja nisu dovoljno precizna. »Pravnoj struci se nametnulo pitanje jesu li čast i ugled toliko minorna prava da im treba dati manju zaštitu nego drugim pravima. Odgovor je da su to jako važna prava i zato ih trebamo štititi kroz Kazneni zakon«, ustvrdila je Turković, napominjući da se, u pravilu, sve ono što je u kaznenoj sferi mora kažnjavati i zatvorskom, a ne samo novčanom kaznom.

Sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela kazao je kako bi se, s obzirom na to da je samo za klevetu predviđena zatvorska kazna, a ne i za novo kazneno djelo sramoćenja, kao i za uvredu, možda moglo razmisliti o tome da to uđe u prekršajnu sferu. Iznoseći nekoliko primjera neprofesionalnog pisanja o pravosudnim temama, Mrčela je rekao kako je točno da su novinari »psi čuvari demokracije«, ali samo dok se ne radi o njihovim vlasnicima, »jer psi ne grizu onoga tko ih hrani«. Mrčelin je zaključak da nova rješenja neće ugroziti novinarske slobode.

»Za novinare je potpuno neprihvatljivo to da će biti moguće kažnjavanje čak i slučajevima kad iznose istinu«, ustvrdio je Duka. Naime, za kazneno djelo sramoćenja novinari će novčano moći odgovarati čak i napišu li istinu, ako to nije izneseno u javnom interesu. Primjerice, novinar će moći biti novčano kažnjen za istinite tvrdnje utvrdi li sud da se odnose na osobni i obiteljski život, a da nije postojao javni interes za njihovim objavljivanjem.

Osim toga, teret dokazivanja će biti na novinarima, koji će se na sudu morati braniti od optužbi za klevetu.
Turković je istaknula da razvijene europske zemlje, apostrofirajući Njemačku i Švicarsku, odreda predviđaju zatvorske kazne za klevetu, dok je dekriminalizacija, i to najčešće na zahtjev Vijeća Europe, provedena u zemljama poput Ukrajine i Moldavije »s kojima se valjda ne želimo uspoređivati«. Replicirao joj je Vladimir Lulić, glavni tajnik HND-a, rekavši da mi, na žalost, nismo kao Švicarska, a da smo po demokratskim pravnim standardima bliži Ukrajini i Moldaviji. »Nisu mi jasni motivi zbog kojih se uvodi zatvor za novinare, a znamo kako je u nas nisko povjerenje u pravosuđe, koje sada odjednom može suditi i nekad visokopozicioniranim osobama, a prije to nije moglo«, rekao je Lulić. Polemika je skrenula u političko-pravne vode kad je Lulić upitao može li mu tko odgovoriti zbog čega su sada moguća takva suđenja, jer je to još prije dvije godine bilo nezamislivo. Sudac Mrčela rekao je da je odgovor jednostavan - takva suđenja su moguća jer Državno odvjetništvo sada pokreće istrage.

Biljana Bašić

Povratak

AKTUALNO