hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HND protiv jačanja tajnosti

25.02.2011.

ZAGREB Iako još nije poznato na koji će se način mijenjati odredbe Zakona o kaznenom postupku (ZKP) koje govore o tajnosti istraga, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) već se protivi bilo kakvom pooštravanju tih odredbi.

– HND žestoko će reagirati na moguće pooštravanje članka 231. Zakona o kaznenom postupku. Za pretjerano curenje podataka iz istraga u medije ne mogu biti krivi novinari, nego oni koji im te podatke daju, pa neka istraga krene prema tim državnim institucijama. Jasno je da predsjednica Vlade ima interesa da ne cure oni podaci koji objektivno štete HDZ-u ili njoj osobno. Međutim, novinari su dužni objavljivati čak i tajne ako su one u javnom interesu, rekao nam je jučer predsjednik HND-a Zdenko Duka.
    Inicijator promjena odredbi članka 231. ZKP-a je Državno odvjetništvo, a na sjednici te je promjene podržalo i Vijeće za nacionalnu sigurnost, središnje koordinacijsko tijelo sigurnosnog sustava u kojem, pored premijerke i predsjednika Republike, sjede i ministri i čelnici obavještajnih službi. Sigurna pretpostavka je da će se članak 231. ZKP-a zaoštriti, ali nejasno je hoće li nedvosmisleno obuhvatiti i novinare i objavu podataka iz istrage u medijima ili će se, kao i dosad, odnositi samo na stranke u postupku. (S. Ab.)

Piše: Sergej Abramov

Povratak

AKTUALNO