hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

MUP-ovo nasilje - 'Psovali su me i prijetili mi, a morao sam potpisati da nemam primjedbi'

01.03.2011.

Hrvoje Polan, dugogodišnji fotoreporter France Pressea, na prošlotjednim prosvjedima u Zagrebu doživio je vrlo neugodno iskustvo – za fotografiranja demonstracija interventna ga je policija primijenivši silu privela s grupicom agresivnih huligana te ga u policijskoj stanici držala devet sati. Pritom mu je, pored vrijeđanja, bilo onemogućeno da ikome javi da je priveden, a što je najnevjerojatnije, fotografije tog događaja – na kojima se vidi kako ga specijalci odnose - koje je došavši kući stavio na Facebook ujutro su bile skinute s njegova profila. O tome što se točno desilo Hrvoje Polan kaže: “Kad su se sukobi na vrhu Radićeve pretvorili u ozbiljno nasilje i nakon što je u jednom trenutku policija pregazila prosvjednike te ih potisnula prema Trgu, kolega i ja smo ostali iza policije i krenuli snimati prosvjednike koji su ostali ležati na podu. Radilo se o 10-ak huligana, koji su ili bili već vezani ili su krvavi ležali na cesti, a koje je policija krenula spremati u maricu. U tom trenutku je na mene počeo urlati nezamislive psovke specijalac višeg čina, tjerajući me i vičući da prestanem slikati.

Pokušao sam mu smireno reći da sam reporter France Pressea, na zadatku, da je ovo javna površina i da me nema pravo maknuti otamo, ali on nije prestajao s urlanjem psovki. Uskoro me i počeo vući prema policijskom automobilu prijeteći da idem s njima u maricu, ali sam mu se uspio iščupati iz ruku i pobjeći. Međutim vratio sam se za natrag za nekoliko minuta, na što je on poslao dvojicu specijalaca s oklopima na mene. Objašnjavao sam im da sam novinar, pokazivao akreditaciju, ali ništa. Počeli su me odvoditi, uz hrpu psovki od krvave matere novinarske pa na dalje, a ja sam čučnuo jer sam odbijao svojom voljom ući u vozilo. Tada su me podigli i odnijeli u maricu skupa sa zaista mladim huliganima koji su unutra likovali što će 'prespavati u murji'.”

PRI ULASKU U POLICIJSKO VOZILO vrijeđanje se nastavilo, a takve psovke, kaže, u životu nije čuo. Jednog od specijalaca zatražio je broj značke, nakon čega mu je ovaj šakom zaprijetio uz teške riječi. U policijskoj stanici Polan je proveo devet sati, i to – ističe – samo zato što su drugi novinari vidjeli da ga odvode i obavijestili svoje novinske kuće; u protivnom bi ostao puno dulje. Ta je informacija, priča, došla i do glasnogovornika MUP-a Krešimira Borovca, nakon čega je Polan pušten, ali samo pod uvjetom da potpiše kako nema primjedbi na postupanje policije. “Dano mi je do znanja da bi se, ako napišem da imam primjedbi, moje puštanje moglo otegnuti, a ako nemam izlazim za približno tri sata. Naravno da nisam imao primjedbi. No, da kolege nisu vidjeli moje odvođenje, ja bih sad vjerojatno bio u Remetincu, s huliganima.”

Povratak

AKTUALNO