hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Sabor imenovao 11 članova Programskog vijeća HRT-a

05.03.2011.

Sabor je imenovao 11 članova Programskog vijeća HRT-a koje je predložio Odbor za medije i informatizaciju.

Raspravu je, kao i obično, izazvala uređivačka politika HRT-a. Saborski klubovi nisu se uspjeli složiti o izboru kandidata pa parlamentarna manjina predlaže svojih pet, a većina svojih šest članova. Josip Jović, Petar Lovrić, Milan Kujundžić, Darko Grivičić, Josip Čerina, Viktorija Car, Ivo Goldstein, Sanja Ivić, Branko Karabatić, Nada Zgrabljić Rotar i Ante Tomić novi su članovi Programskog vijeća.

– Neki HRT-ovi urednici proteklih dana prešli su granicu između "objektivnog informiranja i aktivnog sudjelovanja" – ustvrdila je Sunčana Glavak (HDZ). Nastavila je da svatko ima pravo izraziti svoju slobodnu volju, ali javna televizija treba istinito obavještavati, a ne biti utočište lažnih veličina – zaključila je. Nemate pravo uređivati i komentirati program HRT-a.

– Naša je zadaća imenovati vijeće koje će izabrati ravnatelja i nadzirati zakonitost rada HRT-a, a ne komentirati uređivačku politiku – poručio je Nenad Stazić (SDP), ujedno predsjednik Odbora za medije. Pratio sam izvještaje HRT-a o prosvjedima i bili su profesionalno napravljeni. Bilo bi nekorektno da je koji izvjestitelj ili urednik s Trga sv. Marka taj trg nazvao Karamarkovim trgom makar bi mu taj naziv bolje pristajao danas od onog službenog – ironičan je bio Stazić. Pritom je izrazio žaljenje što vladajući i oporba nisu postigli konsenzus o kandidatima za članstvo u Vijeću, ali i ocijenio da je u tom HRT-ovu tijelu utvrđena ravnoteža.

Krunoslav Markovinović (HDZ), pozivajući se na Ustav koji svima jamči pravo na političko uvjerenje, kritički se osvrnuo na izbor Ante Tomića u Programsko vijeće, koji je imenovan na prijedlog oporbe jer je nedavno propitivao kvocijent inteligencije desnice te u svojoj kolumni napisao kako bi ljudima iz 1971. trebalo zauvijek zabraniti da govore. Upozorio je da su čak tri člana Programskog vijeća iz EPH na što je bilo prigovora na tematskoj sjednici – poručio je.

Ljubica Lukačić (HDZ) kazala je da nitko nije zadovoljan HRT-om kao javnim servisom koji treba u što kraćem roku postati javni servis, dok je Boro Grubišić (HDSSB) ustvrdio da ova idilična slika u Saboru proizlazi iz dobro balansirane političke nagodbe između Kukuriku koalicije i HDZ-a te njegovih satelita.

Piše: Anita Malenica

Povratak

AKTUALNO