hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Vladimir Šeks: Novinari me mrze i progone

10.03.2011.

Glavni urednici dobili su na 18 stranica spis pod naslovom ‘Analiza pisanja dijela medija o potpredsjedniku Sabora Šeksu’

ZAGREB - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks uputio je glavnim i odgovornim urednicima novinskih redakcija, Jutarnjeg lista, Novog lista, Večernjeg lista i Nacionala, dokument od 18 stranica nazvan “Analiza pisanja dijela hrvatskih medija o potpredsjedniku Hrvatskoga sabora Vladimiru Šeksu”.

U njemu su analizirani tekstovi koji su u navedenim listovima o Šeksu objavljeni od 3. siječnja do 1. veljače ove godine.

Vlastoručni potpis

U popratnom dopisu, pisanom na memorandumu Hrvatskoga sabora, Vladimir Šeks naglašava da očekuje skori odgovor glavnih urednika na analizu koju im je poslao na uvid. Na popratnom dopisu vlastoručni je potpis Vladimira Šeksa, no sama analiza nije potpisana.

Ideološki smjer
Osnovano se, međutim, sumnja da je autor analize ujedno i njezin subjekt, odnosno sam Vladmir Šeks. Na navedene su tekstove, stoji u toj mini studiji, Hrvatsko novinarsko društvo i njegovo Vijeće časti bili dužni reagirati “zbog visoke količine neprofesionalnog novinarskog pristupa, ideološke dvojbenosti te otvorene želje da se insinuacijama i neistinama nanese ljudska i politička šteta Vladimiru Šeksu”.

I dok anonimni analitičar opsežno citira članke Kodeksa časti hrvatskih novinara koji su navedenim članicma grubo prekršeni, “ideološka dvojbenost” tih tekstova u spomenutoj je analizi ostala potpuno nerazjašnjena. Autor analize, očito nepažnjom, propustio je definirati ideološki smjer kojega bi se prozvani novinari, pišući o Vladimiru Šeksu, ubuduće trebali držati kako bi se sačuvali od ideoloških skretanja.

Autor analize ponajviše se bavio tekstovima Jutarnjeg lista te ih je secirao čak sedam. Analizirao je pet tekstova riječkoga Novog lista, dva teksta objavljena u Večernjem listu te tri članka iz Nacionala.

Piše: Slavica Lukić

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Povratak

AKTUALNO