hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Štrajk u "Večernjaku" 23. ožujka

15.03.2011.

Zagreb - Nakon što je propao postupak mirenja, Skupština sindikata »Večernjeg lista« jučer je odlučila da štrajk u »Večernjem listu« počne 23. ožujka, priopćio je predsjednik podružnice Sindikata novinara u »Večernjem listu« Anton Filić.

»Večernjakovci« su se odlučili za štrajk zbog odbijanja Uprave da potpiše Kolektivni ugovor i drastičnog smanjivanja stečenih kolektivnih prava zaposlenika (minuli rad, naknada za topli obrok, regres, božićnica, usklađivanje plaće s troškovima života, jubilarne nagrade, izvanredne pomoći...)«, ističe se u priopćenju.

Anketi o šrajku, koju je prije toga organizirao Sindikat i koja je bila podloga za odluku Skupštine, pristupilo je 75 zaposlenika. Njih 64 ili 85 posto izjasnilo se za štrajk, navode iz Sindikata.

"Zaposlenici 'Večernjeg list' smatraju da je ukidanje Kolektivog ugovora svojevrsna civilizacijska regresija i da se naš vlasnik, austrijska Styria takvo što ne bi usudila napraviti u Austriji. Ukidanjem prava iz Kolektivnog ugovora šalje se loša poruka hrvatskoj javnosti i našim čitateljima koji se mogu zapitati: kako će se oni boriti za prava malog čovjeka ako se nisu uspjeli izboriti niti za svoj Kolektivni ugovor", rekao je Filić i dodao da se sužavanje radnih prava neminovno odražava na medisjke slobode i slabi poziciju svakog novinara i urednika spram zahtjeva javnosti i uloge medija u demokratskom društvu.

H

Povratak

AKTUALNO