hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Josipović primio Večernjakovce u štrajku

24.03.2011.

Dnevno.hr

Predsjednik Ivo Josipović primio je jutros u Predsjedničkim dvorima izaslanstvo zaposlenih u Večernjem listu koji su u štrajku.

Ured predsjednika priopćio je da je izaslanstvo iz Večernjeg lista predsjednika Josipovića upoznalo s razlozima zbog kojih su se odlučili na štrajk, među kojima se izdvaja jednostrano otkazivanje pregovaranja o kolektivnom ugovoru sa zaposlenicima i sindikatom, te briga za radna mjesta i profesionalna prava.

- Kolektivno pregovaranje je temelj socijalnog dijaloga u zemljama Europske unije pa ga treba štititi i u Hrvatskoj. Zakonitost, poštivanje radnog zakonodavstva, financijskih propisa i profesionalnih standarda nužni su temelj Hrvatske kao pravne države utemeljene na europskim vrijednostima. To vrijedi za sve segmente društvenog života u Hrvatskoj, uključujući i medije - poručio je predsjednik Ivo Josipović.

- Zadovoljni smo razgovorom koji je potrajao i duže nego što smo očekivali. Nismo ni očekivali od predsjednika da se opredijeli, nego da koliko može, utječe na poštivanje zakona u RH, da pravna država uđe i u medije, a ne da ostaje pred njihovim vratima - rekao je šef sindikata Anton Filić.

Novinare u štrajku podržavaju Hrvatska udruga sindikata, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

Upozoravajući na učestalu pojavu da se radnike na sve načine onemogućava u ostvarenju prava na štrajk, HUS je najoštrije osudio svako ponašanje usmjereno na uskratu i ograničenje prava na štrajk, radnike u štrajku pozvao da svoja prava brane i ostvaruju sukladno hrvatskim zakonima i međunarodnom pravu, a protiv odgovornih za kršenje prava na štrajk pokrenu kaznene i druge postupke.

HUS drži da poslodavci sve češće brane štrajkačkim odborima i radnicima u štrajku pristup u prostore poslodavca (tvornice, uredske i druge prostorije i mjesta rada), angažiraju za provedbu tih zabrana zaštitarske tvrtke te na taj način uskraćuju radnicima pravo na štrajk.

Napominju da je najnoviji takav slučaj Večernji list gdje se radnicima u štrajku lancima i lokotima priječio ulazak u prostore poslodavca. Na jednak način je tijekom štrajka u Osječkoj pivovari postupio tamošnji direktor Ivan Komak, a svi znamo kakva mu je bila sudbina, piše u priopćenju.

Podsjećaju da je pravo na štrajk zaštićeno Ustavom i Konvencijama međunarodne organizacije rada o slobodi udruživanja i kolektivnom pregovaranju. Citiraju i odredbe Kaznenog zakona prema kojima onaj 'tko uskrati ili ograniči pravo na štrajk koji se organizira i provodi u skladu sa zakonom, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine'.

- Protivimo se kolonijalnoj politici stranih poslodavaca, koji se u RH ponašaju suprotno standardima na području radničkih prava koje primjenjuju u matičnoj zemlji. Stoga borbu "Večernjakovaca" za kolektivni ugovor doživljavamo kao borbu za dostojanstvo hrvatskih radnika zaposlenih kod stranih poslodavaca - navodi se u priopćenju Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH i Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

 

Povratak

AKTUALNO