hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Novinarska povorka za zaštitu profesionalnih i socijalnih prava

25.03.2011.

Borba za prava novinara »Večernjeg lista« borba je za slobodu medija i demokratsko društvo, poruka je s današnjega prosvjeda 300-tinjak novinara te ostalih građana koji su u znak potpore novinarima tog lista u štrajku krenuli su povorci pozivajući na potpisivanje nacionalnoga, granskoga kolektivnog ugovora u hrvatskim medijskim kućama.

Povorka je poslije 11 sati od Novinarskog doma krenula prema zgradi "Večernjeg lista« noseći zastave Sindikata novinara Hrvatske (SNH) te natpise s porukama »Zajedno za neovisne medije. Obranimo pravo društva da zna«, »Stop cenzuri - sloboda novinarima«, »Gospođo Kosor, nema slobodnog novinarstva i istinske demokracije s novinarima u ropskom položaju«, »Sanader i Pavić izmislili su RPO da bi novinare držali u pokornosti«, »Ne može biti slobode medija ako novinari žive u uvjetima korupcije, siromaštva i straha«.

Novinarima »Večernjaka« u povorci su se pridružili kolege iz »Glasa Istre« i »Glasa Slavonije«, koji danas štrajkaju radi solidarnosti s njima, novinari iz »Jutarnjeg lista« i »Novog lista«, koji su stupili u jednosatni štrajk, zatim kolege s HRT-a, Hine, Slobodne Dalmacije, Vjesnika, radijskih postaja i internetskih portala te drugih medijskih kuća.

Potporu novinarima došli su dati i sindikalni čelnici Ozren Matijašević, Krešimir Sever, Željko Stipić, Mladen Novosel, predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar te studenti Filozofskog fakulteta s natpisom »Generalni štrajk«, koji već tjednima nose Zagrebom na protuvladinim prosvjedima.

U »pet do 12« okupili su se ispred ulaza u zgradu »Večernjeg lista«, gdje su čelnici štrajkaškog odbora, novinarskog sindikata i društva poručili da kolektivni ugovor znači spas za hrvatske novinare i profesionalno novinarstvo, a time i slobodno i demokratsko društvo.

Čelnik Sindikata novinara Hrvatske (SNH) u »Večernjaku« Anton Filić pozvao je upravu da počne postupati kao i sve odgovorne uprave u Europi te da svojim novinarima osigura materijalne i sve druge uvjete da profesionalno mogu obavljati svoj posao.

»Jasno je da uprava pokušava slomiti naš kolektivni ugovor. Kada je to jasno, naša je zajednička poruka upravi 'Večernjaka' i ostalih medijskih kuća - hoćemo kolektivni ugovor jer nam omogućuje da možemo slobodno tražiti istinu, pa i tamo gdje to naši vlasnici ne žele«, poručio je.

Obratio se i kolegama koji ne štrajkaju te se osvrnuo na medijsku blokadu u »Večernjem listu« i »Jutarnjem listu« kad je riječ o informacijama o štrajku. »Nisu oni gurnuli glavu u pijesak, nego u nešto puno smrdljivije«, istaknuo je Filić.

Honorarci 'Večernjaka' pozivaju na dogovor Uprave i štrajkaša

Ne bojimo se i nismo beskičmenjaci ni manje vrijedni novinari, kao što nas posljednjih dana prozivaju! Nismo ni štrajkolomci, jer osim 18 stalno zaposlenih u agenciji Večernji list mediji, ostali suradnici agencije VLM i Večernjeg lista d.d. ne samo da nemaju pravo na štrajk, nego nemaju niti jednu privilegiju iz kolektivnog ugovora koje su uživale naše stalno zaposlene kolege. To ide na obraz naših poslodavaca kojima odgovara minimaliziranje naših prava, nas samih jer godinama pristajemo raditi u tim uvjetima, ali i većine naših stalno zaposlenih kolega. Jednako su iluzorna očekivanja radnika koji štrajkaju da ćemo svoj stav izraziti tako da im se pridružimo na ulici, kao i tumačenja vlasnika i uprave da samim činom dolaženja na posao podržavamo njihov odnos prema našim kolegama u štrajku. Večernji list podjednako su stalno zaposleni, štrajkali oni ili ne, kao i svi suradnici agencije VLM i Večernjeg lista d.d., stoga od uprave i štrajkaša očekujemo da odmah sjednu za stol i dogovore se! Za dobrobit Večernjaka, svih koji od njega žive, čitatelja i građana zbog kojih ovaj list i postoji već 52 godine. Večernji list je i sada kada ga rade honorarci i oni stalno zaposleni kolege koji nisu u štrajku  jednako kvalitetna novina, navodi se u priopćenju  57 novinara koji nisu u štrajku.


Predsjednica SNH Gabrijela Galić rekal je da borba za kolektivni ugovor u »Večernjem listu« znači borbu za prava svih novinara, posebno onih kojima poslodavac ne dopušta sindikalno organiziranje.

»Odavde je sve počelo ('Večernji list' je sredinom 90-ih dobio prvi kolektivni ugovor u medijima), a ne želim da se pred 'Večernjakom' i okonča«, poručila je, pozivajući sve kolege da se učlane u sindikat jer jedino tako - zajedno i organizirano mogu nešto postići.

Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Zdenko Duka također je upozorio na dvostruka mjerila austrijske Styrije, vlasnika »Večernjeg lista«, koji veća prava daje austrijskim novinarima, a hrvatskima ukida. »Hrvatski novinari nisu sada izašli iz pećine, nego i za sebe traže europske kriterije«, poručio je.

Sindikalni povjerenik u »Večernjem listu« Željko Valentić rekao je kako raspolaže informacijama da član uprave tog lista i direktor Styrije za Hrvatsku Boris Trupčević ima plaću od 105.000 kuna na mjesec, što su okupljeni popratili uzvicima: »Srami se!"

Nakon dvadesetominutnog zadržavanja pred ulazom, štrajkaši su pozvali okupljene da s njima pokušaju ući u zgradu, u čemu su ih spriječili zaštitari već na prvoj nadzornoj točki.

Novinari »Vjesnika« zatim su u zgradu, kao goste, proveli sindikalne čelnike Severa, Novosela i Stipića, koji su obećali da će stanje u »Večernjem listu« pokušati staviti na dnevni red Gospodarsko-socijalnog vijeća, posebice zato što štrajkašima uprava ne dopušta da štrajkaju na radnome mjestu, što smatraju kršenjem Zakona o radu.


'Večernjakovci koji rade': Ne ugrožavajte naše pravo na rad

ZAGREB - Zaposlenici »Večernjeg lista« koji ne štrajkaju danas su priopćenjem pozvali kolege štrajkaše i one koji o štrajku izvještavaju da štiteći svoja prava ne ugrožavaju njihovo pravo na rad, ističući da do boljega radnog statusa žele doći radom a ne štrajkom koji, tvrde, ugrožava njihovu egzistenciju i budućnost tog lista. »To što ne štrajkamo ne znači da ne želimo više povlastica, bolja primanja i još bolji 'Večernji list'. I te kako ih želimo, ali isto tako želimo do njih doći isključivo radom i poslovnim rezultatima, a ne štrajkom koji ugrožava egzistenciju koju imamo i budućnost novina od kojih svi živimo, uključujući i kolege u štrajku. Svjesni društvene i ekonomske situacije u kojoj se svi nalazimo, smatramo da je rad jedina ispravna i odgovorna odluka«, kažu u priopćenju novinari "Večernjeg lista« koji se potpisuju kao »Večernjakovci koji rade«. Naglašavaju kako kolegama ne osporavaju pravo na štrajk, ali najoštrije osuđuju njihov poziv čitateljima da ne kupuju »Večernji list« dok traje štrajk »jer se time ugrožava tržišna pozicija i obezvrjeđuje proizvod i rad« svih novinara tog lista - i onih koji su u štrajku i njih, koji se tome »nisu priklonili«. »Sigurni smo da postoji rješenje, ali smatramo da se ono jedino može postići dijalogom, i to za stolom, a ne pred kamerama. Stoga nam dopustite da nastavimo raditi svoj posao«, poručuju. »Večernjakovci koji rade« ističu da »Večernji list« čini grupa poduzeća zbog kojih list i izlazi svaki dan. »U ostatku grupe ima nas dva i pol puta više nego u 'Večernjem listu' d.d. i svi smo mi 'Večernjakovci' bez kojih i prije štrajka ne bi bilo 'Večernjaka'. Ne bi ga bilo bez odjela prodaje, marketinga, pretplate, informatike, novinara i urednika bili stalno zaposleni ili honorarci«, navode u priopćenju. Zato, dodaju, odlučno odbacuju podjele na prave i lažne zaposlene koje im domaći i strani sindikat posljednjih dana nameće jer lažnih tu nema. Upozoravaju i da štrajkom izazvana »medijska pompa« ugrožava njihovo pravo na rad, a izrazito nekorektnim i nepravednim ocjenjuju da ih se na javnoj televiziji naziva »štrajkbreherima« samo zato što su "odabrali rad umjesto nerada«. »Zar smo mi manje vrijedni? Što je s našim pravom na rad? To je kršenje naših ljudskih prava i civilizacijskih stečevina, da se poslužimo istom retorikom koju često slušamo zadnjih dana«, zaključuju u priopćenju.


Povratak

AKTUALNO