hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Vlado Kos najbolji, Ščitaru nagrada »Ivan Fabijan«

29.03.2011.

ZAGREB Najbolju hrvatsku novinsku fotografiju 2010. godine snimio je Vlado Kos (Cropix). Tako je odlučio tročlani međunarodni žiri 8. sezone projekta Hrvatske novinske fotografije, koji organizra Zbor fotoreportera Hrvatske. Nagrada je laureatu dodijeljena jučer u Hrvatskom novinarskom domu, kojom su prigodom dodijeljene i nagrade najboljim fotografijama u pojedinim kategorijama.

Kos je nagradu za fotografiju radnika »Dalekovoda« koji 20-ak metara iznad zemlje vise u košarama dok razvlače dalekovodne žice osvojio u kategoriji »Svakodnevni život«, čime je automatski ušao u konkurenciju za najbolju fotografiju godine. U kategoriji »Događaj« slavio je Andrija Lučić (Cropix), u kategoriji »Reportaža/Kolekcija« Darko Bandić (Associated Press), u kategoriji »Kultura i umjetnost« Boris Ščitar (Pixsell), u kategoriji »Portret« Tom Dubravec (Globus), u kategoriji »Sport« Damir Senčar (Hina) te u kategoriji »Priroda i okoliš« Danijel Soldo (Cropix).

Na svečanosti dodjele nagrada u HND-u prikazano je i dodatnih 100 najboljih radova po izboru žirija u sastavu: Harald Menk, urednik fotografije u magazinu Stern, Joe Klamar, fotoreporter Agence France Presse i Darije Petković, bivši urednik fotografije u »Globusu« i »Jutarnjem listu«. Sve fotografije bit će dio putujuće izložbe i prateće joj fotomonografije.

Nagrađeni Vlado Kos bio je vrlo kratak na ceremoniji dodjele, rekavši tek da se nagradi nije nadao te da bi mu bilo drago da je na ceremoniji bio i predstavnik žirija da objasni zašto je njegova fotografija proglašena najboljom.

D. Mandić

Povratak

AKTUALNO