hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Predstavljena 'Bijela knjiga' kronika prijetnji i napada na novinare

30.03.2011.

tportal.hr

Hrvatska je na pragu Europske unije, a stanje novinarskih sloboda danas je gore nego 90-ih godina prošloga stoljeća, a iz medija koji su produžene ruke centara moći sustavno se miče novinare s dugim pamćenjem sposobne povezivati činjenice i donositi zaključke, upozorio je Zbor istraživačkih novinara Hrvatske na predstavljanju 'Bijele knjige - Kronike prijetnji i napada na novinare 1990. – 2011.'
'Bijela knjiga' publikacija je koja donosi pregled 70 slučajeva prijetnji smrću, sustavnog zastrašivanja i fizičkih napada na hrvatske novinare, fotoreportere i snimatelje tijekom proteklih dvadeset godina, a kako je istaknuto na predstavljanju u Hrvatskom novinarskom društvu, predstavlja i tužan podsjetnik na sve što se događalo u hrvatskom društvu u tom proteklom vremenu, ali i na mnoge stvari koje se događaju još i danas.

'Knjiga je nazvana bijelom, ali ona donosi crne trenutke pa se ne osjećam počašćeno kao što bih to bio u nekom drugom trenutku', kazao je potpredsjednik HND-a Luko Brailo i iskoristio priliku pozvati struku na solidarnost s kolegama iz Večernjega lista jer 'bez solidarnosti struke novinari neće ništa postići'.

Urednica 'Bijele knjige' Renata Ivanović podastrla je zabrinjavajuću statistiku, naime: 'Od 70 navedenih slučajeva, prijavljeno ih je 50, a riješeno 11, ali ne i svi pozitivno za novinare. Šest ih je u postupku, a u 28 slučajeva nije otkriven počinitelj. Slučajeva zapravo ukupno ima i više, 105, no 30-ak njih nije obrađeno jer su neki kolege izišli iz novinarstva, a neki nisu htjeli sudjelovati jer smatraju da su napadi na njih sastavni dio njihove profesije. Ova je knjiga ujedno i kronika jednog vremena čiju zadnju stranicu još uvijek nismo zatvorili', istaknula je Ivanović. Dodala je i da je ''Bijela knjiga' namijenjena brojnim stručnjacima koji bi trebali analizirati zašto mediji više ne obavljaju svoju zadaću, a to je komunikacija između vlasti i javnosti'.

Da napadi na novinare ne smiju biti sastavni dio njihove profesije, kao uostalom ni ičije profesije te da 'Bijela knjiga' ukazuje i na to kako je došlo do rušenja radnih prava i profesionalnih standarda novinara te pada vjerodostojnosti medija, upozorili su i kolege novinari čiji su slučajevi u knjizi.

Jedan od njih je Drago Hedl, koji smatra da 'Bijela knjiga' zorno pokazuje kako je novinarstvo jedno od najopasnijih zanimanja, a društvena klima je takva da se često smatra da su napadnuti novinari dobili ono što su tražili, a napadi na njih se tretiraju i blaže sankcioniraju od toga kao da je jedan pijanac udario drugoga u krčmi.

Njegov kolega Dušan Miljuš, također jedan od slučajeva iz 'Bijele knjige', upozorio je da je 'današnja situacija u novinarstvu teška te da se iz medija sustavno miče novinare s dugim pamćenjem sposobne povezivati činjenice i donositi zaključke. No uz dozu crnog humora može se reći da situacija i nije tako teška jer nasuprot četveroznamenkastog broja novinara imamo samo dvoznamenkasti broj napadnutih'.

'Hrvatska je na pragu Europske unije, a stanje novinarskih sloboda danas je gore nego 90-ih godina prošloga stoljeća. Materijalna nesigurnost s kojom se novinari suočavaju vodi ih u autocenzuru te u hiperprodukciju koja je neprijatelj kvalitetnog ponajprije istraživačkog novinarstva. Novinari su danas tek puki izvršitelji i krajnji je čas da se više ne stavlja znak jednakosti između novinara i urednika te vlasnika medija koji su, kako u privatnim, tako i u javnim medijima, često produžene ruke raznih centara moći', upozorila je novinarka Slavica Lukić, čiji je slučaj također jedan od 70 obrađenih u 'Bijeloj knjizi'.

Lukić je podsjetila i da su već šest mjeseci u mjerodavnom ministarstvu izmjene i dopune Zakona o medijima koje, između ostalog, predviđaju i da se pri izboru glavnog urednika obvezno konzultira redakcija, a ZINH traži i da se u izmjenama Kaznenog zakona teže sankcioniraju napadi na novinare te izbaci zatvorska kazna za klevetu za novinare.

'Publikacija nazvana 'Bijela knjiga' mogla bi se zvati i Crvenom knjigom, jer bi se mnogi mogli crvenjeti zbog njezina sadržaja', kazao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je, pozdravivši njezin izlazak iz tiska, istaknuo: 'Bijela knjiga ozbiljan je podsjetnik na ono što se novinarima dogodilo u protekla dva desetljeća, ali i veliki doprinos promicanju demokracije i ljudskih prava u Hrvatskoj. Publikacija donosi činjenice o puno časnih ljudi koji su, radeći svoj posao, iskazali hrabrost. Pri tomu, hrabar nije onaj koji se ne boji već onaj koji, usprkos strahu, piše o onome što smatra važnim.'

Nekažnjena represija prema novinarima onemogućuje ključnu zadaću medija: komunikaciju između građana i vlasti, a kad se začepe mediji - govori ulica, poruka je koja mora odzvanjati jače no ikada dok su usta vlasti, koja je često kroz različite kanale i sama sudjelovala u napadima na novinare, prepuna borbe protiv korupcije i organiziranoga kriminala, do kojih, budi rečeno, ne bi ili barem ne u tolikom obimu ni došlo da su novinari mogli slobodno i odgovorno poštujući pravila struke obavljati svoj posao, poručeno je s predstavljanja 'Bijele knjige'.

Povratak

AKTUALNO