hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Inspektori rada ušli u »Večernji list«

02.04.2011.

ZAGREB Štrajkaši »Večernjeg lista« malo su razočarani sporom reakcijom pravne države i činjenicom da je tek u petak, desetog dana štrajka, inspekcija rada posjetila tvrtku.

Predsjednik štrajkaškog odbora i podružnice Sindikata novinara u tom dnevnom listu Anton Filić kazao je na konferenciji za novinare da očekuje kako će inspekcija rada pravno pojasniti tko radi novine s obzirom da su novinari u štrajku. Izjavio je da nema malodušnosti te da su čvrsti u tome da nema mira u »Večernjem listu« bez kolektivnog ugovora, a upravo je jednostrano odustajanje uprave od kolektivnog ugovora razlog za štrajk. Filić je najavio da »možda neće štrajkati unedogled, ali zahtjevi će ostati«, a ako se odluče na prekid štrajka to će biti zbog njih i čitatelja.

Filić se požalio i na medijsku blokadu, ponajprije u »Večernjem listu« i »Jutarnjem listu«, a smatra da je riječ o udruženom pothvatu medisjih tajkuna koji se međusobno štite i ne dopuštaju da se piše o problemima.

U petak ujutro štrajkaše »večernjaka« primio je Paolo Berizzi iz Delegacije Europske unije, a Filić je izvijestio da je Berizzi istaknuo da su kolektivni ugovori važni za slobodno novinarstvo koje je temelj demokracije. Također je najavljeno da će pisati predsjedniku Europske komisije Juanu Manuelu Barrosu povodom njegova dolaska u Zagreb 7. travnja i izvijestiti ga o situaciji.

Najavljeni su i neki mogući budući koraci. Predsjednik Središnjeg odbora HND-a Nikola Kristić najavio je mogućnost novog prosvjeda novinara koji bi bio angažiraniji nego li prosvjed organiziran 25. ožujka.

Filić je, pak, podsjetio da prema odluci Skupštine Sindikata novinara Hrvatske u slučaju da se uskoro ne postigne nacionalni kolektivni ugovor, slijedi generalni štrajk 3. svibnja.

Kristić je pozvao upravu »Večernjeg lista« na rješavanje situacije, a pozvao je i članove Nadzornog odbora tvrtke da se očituje o situaciji. Predsjednika Redakcijskog vijeća u »Večernjaku« Marinka Jurasića žalosti što se glavni urednik novina još nije očitovao o štrajku.

Tihomir Ponoš

Troškove neka pokrije Trupčevićeva tvrtka

Na konferencijii za novinare objavljeni su i podatci o poslovanju tvrkte »Naslovnica« d.o.o. u vlasništvu predsjednika uprave »Večernjeg lista« Borisa Trupčevića za 2009. godinu prema kojima je ta tvrtka ostvarila više od 1,6 milijuna kuna prihoda i 924.568 kuna dobiti te je predloženo da se iz tog novca plate dodatni troškovi za zaštitare i savjetnike uprave u posljednjih desetak dana.

Povratak

AKTUALNO