hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Bilić im nije dosta; žele povratak 'Slikom na sliku'

21.04.2011.

tportal.hr

Urednici na HRT-u ubuduće bi trebali više paziti koga im novinari koriste za izvore, a urednici emisija posebno trebaju paziti koga dovode u goste. Preporuka je to koju je Programsko vijeće HRT-a uputilo sa današnje sjednice nadležnima na Prisavlju.

Iako su se članovi Vijeća dotaknuli mnoštva tema malo su njih priveli kraju, a posebna rasprava se povela o pismu SDP-a u kojem se kritizirala emisija 'Puls Hrvatske', koja se bavila o korupcijom. SDP-ovci su u pismu naveli kako smatraju da se autor emisije Branimir Bilić koristio poluistinama i neprovjerenim činjenicama, te je njima manipulirao javnost i utjecao na stvaranje krivih zaključaka o SDP-u.

Predsjednica Vijeća Nada Zgrabljić Rotar smatra da se Vijeće ovakvim prigovorima ne bavi dok predsjednica Nadzornog odbora Silvija Luks, na koju je pismo bilo adresirano, drži da NO nema namjeru raspravljati o prigovorima nalik SDP-ovom. Stoga je Vijeću predložila da se ovakvim pismima bavi budući povjerenik za gledatelje, a konačni sud o tome treba li se prigovorima stranaka baviti ili ne, dati će slijedeća sjednica. V.d. informativnog programa Renato Kunić podsjetio je da je demanti SDP-a, HNS-a i IDS-a objavljen u slijedećoj emisiji i da je time Zakon zadovoljen.

U raspravi o programu predsjednica PV-a navela je kako joj ne paše reality 'Razred 2011' jer u njemu ne vidi poantu, a posebno ju je zgrozila činjenica o neobrazovanosti onih koji se u nas dočepaju završnog razreda srednje škole.

Vijećnika Darka Grivičića zgrozio je prilog u nedjeljnom Dnevniku Zorana Šprajca u kojem je, kako reče, na neprofesionalan, krivi način okarakterizirana proizvodnja mlijeka u nas. Uz to je, smatra, novinarka sugestivno, na kraju priloga, dignula čašu u zrak i zapitala se što to pijemo.

'Naše mlijeko je kvalitetno, a na ovaj način se podrivalo gospodarstvo i poljoprivredu', kazao je Grivičić.

Osim nestručnim bavljenjem poljoprivredom Grivičića, ali vijećnika Josipa Čerinu zasmetalo je neadekvatno tretiranje Domovinskog rata na dalekovidnici pa su mišljenja da je možda došlo vrijeme da ponovno krene emisija kakva je nekad bila 'Slikom na sliku'.

Milana Kujundžića smeta što neki gosti 'spavaju' na HRT-u, a upitne su vjerodostojnosti.

'Prema mojim informacijama imate goste koji godišnje bilježe i tisuću minuta u raznim emisijama, a njihova vjerodostojnost i obrazovanje su upitni. Molim vas nemojte od HRT-a raditi spavaonicu za njih', zamolio je Kujundžić ne želeći navesti na koje goste misli.

Josipa Jovića pak zasmetala je reklama u kojoj 'voajer gleda crnu polunagu djevojku'. 'Ne može svatko donijeti reklamu pa da ona bude emitirana', zaključio je Jović stava da se vulgarno i nepristojno ne emitira.

Autor: Vedran Brkulj

Povratak

AKTUALNO