hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Novinarka HRT-a 'pljunula' Haag u Dnevniku 3

24.05.2011.

danas.hr

Dopisnica Hrvatskog radija iz Bruxellesa javila se u Dnevnik 3 HTV-a u ponedjeljak navečer ne bi li prepričala kakvo je raspoloženje europske prijestolnice prema ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Vera Tomašek ispričala je što je "procurilo" s večere Vijeća ministara EU. Govoreći o državama koje smatraju da hrvatsko pravosuđe nije na visini zadatka, pa joj ne daju potporu u poglavlju 23., Tomašek je vrlo ravnodušno "opanjkala" Međunarodni sud za ratne zločine.

"Velika većina zemalja, kao što smo čuli u prilogu, podupire završetak pregovora. Sada je vrlo nezgodno zemljama koje to nisu argumentirano objasniti zašto nisu, zašto su za usporavanje pregovora", tvrdi dopisnica te nastavlja:

"To nesretno poglavlje o pravosuđu ima puno, puno politike, i onda je sasvim jasno da su te zemlje koje nisu za završetak pregovora koristile obilato taj, taj, recimo, prokleti Haag ili tako nešto slično, jer je to usporavalo proces i do sada", kazala je Tomašek, dodajući ipak kako joj je razumljivo da Velika Britanija i Nizozemska čekaju izvješće glavnog tužitelja u Haagu Sergea Brammertza u kojem će stajati surađuje li Hrvatska s Haagom.

Voditeljica Dnevnika 3 državne televizije Dijana Čuljak Šelebaj nije osjetila potrebu da reagira na kvalifikaciju Haškog suda.

U hrvatskom pravosuđu cvijet do cvijeta

Tomašek je ustvrdila i kako slučaj Grbić – Polančec nije "ni jednom jedinom riječju" spominjan u Bruxellesu u ponedjeljak. Radi se, podsjetimo, o optužbi bivšeg potpredsjednika Vlade na račun ravnatelja policije da je vladajućoj stranci predložio pisanje anonimnih kaznenih prijava protiv oporbe.

Premijerka je, podsjetimo, tim povodom kazala da je nužno što prije sazvati sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti budući da se "treba vidjeti tko može i tko smije biti procesuiran"

Povratak

AKTUALNO