hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Bivši zaposlenici nezadovoljni

03.06.2011.

Ježić im duguje pet plaća, a boje se da ih nikad neće ni dobiti

Bivši zaposlenici traže isplatu plaća i upozoravaju na kršenje radničkih prava, a direktor Nove revije Igor Vranić kaže da su nezadovoljni mogli birati hoće li otići ili nastaviti suradnju

Konstantno ignoriranje bivših djelatnika sportskog dnevnika Sportplus i “igranje gluhog telefona” s upravom Novog lista te upravom njegove tvrtke kćeri Nova revija, u sklopu koje je ovaj dnevnik izlazio, primoralo je 15-ak bivših djelatnika Sportplusa na obraćanje javnosti kako bi razotkrili prijestupe i ugrožavanje radničkih prava u novinskoj kući na čijem je čelu riječki poduzetnik Robert Ježić. Pokretanje sportskog dnevnika bila je Ježićeva ideja, a kada su krenuli problemi, Nadzorni odbor, na čijem je čelu, sa zaposlenicima nije htio ljudski razgovarati, kazao je Relja Paškvan uime bivših zaposlenika.

Problemi koji muče bivše zaposlenike Sportpulsa neisplata su četiri do pet plaća, rad bez valjanih ili ikakvih ugovora, kršenje radničkih prava. Kolegama koji su ušli u Registar poreznih obveznika (RPO) ostali su dugovi prema državi, dodao je Siniša Lončar, jedan od zaposlenika. Brine ih što uprava, osim deklarativno, nije pokazala namjeru podmiriti dugovanja, a vrhunac drskosti, kažu, bilo je neodgovaranje na pisma namjere upućenog upravi Nove revije, a potom i Novog lista. U strahu da neće imati otkuda naplatiti dugovanja jer Nova revija, kažu, zapravo nema ni imovine, predlažu da dugovanja preuzme Novi list.

Direktor Nove revije Igor Vranić, koji je ovu dužnost preuzeo krajem studenog 2010., kaže kako je nakon uvida u poslovno stanje i održanih sastanaka u zagrebačkom dopisništvu i riječkoj središnjici, jasno rekao da u postojećim uvjetima poslovanja ne može jamčiti redovitu isplatu plaća te je svima koji su nezadovoljni ostavio mogućnost da u nekoliko dana odluče hoće li prekinuti suradnju ili nastaviti raditi.

Nitko nije otišao, tvrdi Vranić te objašnjava kako su preostala dva mjeseca izlaženja Sportplusa plaće “praktično stizale redovito sa zakašnjenjem koje je zatekao kad je preuzeo funkciju”, a da bi se postigla redovita isplata Nova revija je početkom veljače morala otkazati suradnju većem broju zaposlenika. Do gašenja Sportplusa u redakciji je ostalo 27 djelatnika. Vranić kaže kako je Nova revija ispunila obaveze prema stalno zaposlenima, u cijelosti su, tvrdi, isplaćeni i djelatnici koji su radili posredstvom agencije i studentskih servisa, dok se dug prema vanjskim suradnicima isplaćuje dinamikom koju određuju poslovne okolnosti.

Piše: Elena Čuljat/VLM

 

Povratak

AKTUALNO