hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Revitalizacija novinarstva »mladom krvlju«

14.06.2011.

Reuters je smislio vrlo zanimljiv način kako upumpati svježu krv u svoje novinarstvo – na uredničko mjesto zaposlili su 82-godišnjeg Sir Harolda Evansa, koji je u svojoj bogatoj karijeri uređivao Nedjeljnji Times te bio osnivač poznatog Condé Nast Travelera. Kako je izvijestio Financial Times, Sir Evans će biti slobodni urednik, čiji će glavni posao biti savjetovanje urednika oko članaka i odnosa u redakciji, intervjuirati političke i ekonomske dužnosnike te biti konzultant za priče vezane za poslovna putovanja i kulturu na reuters.com.

Glavni urednik Reutersa Stephen Adler izjavio je kako je zapošljavanje 82-godišnjeg urednika dio Reutersovih napora da za poboljšanjem reputacije među korisnicima websitea i mobilnih aplikacija Reutersa.

Komentirajući ugovor s Evansom, Financial Times navodi kako Reuters očito želi povećati utjecaj u doba sve većeg pritiska, pogotovo od strane Bloomberga te raznih drugih on-line i tiskanih konkurenata.

Sir Harold svoju ulogu u Reutersu objašnjava slikovito.

– Slobodan urednik znači da imate odriješene ruke da stvorite onoliki kaos koliki će nadređeni moći tolerirati.
    Njegov prvi zadatak je već ovog tjedna, kad će ugostiti Henryja Kissingera, bivšeg državnog tajnika SAD-a i John Huntsmana, mogućeg republikanskog predsjedničkog kandidata i bivšeg američkog veleposlanika u Kini.

J. Klarić

Povratak

AKTUALNO