hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

"Jadrankina televizija": HRT cenzurirao kritike "prajdovaca" na račun premijerke

15.06.2011.

index.hr

DNEVNIK HTV-a jedini je koji jučer nije objavio ni jednu izjavu organizatora gay pridea u Zagrebu s konferencije za novinare u 15 sati na Zrinjevcu. Iako je konferencija bila najavljena na webu HRT-a, i iako su na teren poslani novinar i snimatelj, HTV nije objavio ni kadra sa Zrinjevca, gdje se najavljivao najveći Zagreb Pride do sada, deseti po redu u hrvatskoj metropoli, posebno važan nakon izljeva mržnje i nasilja prema LGBT osobama prošlu subotu u Splitu.

U Dnevniku HTV-a tako se našao samo prilog s izjavama predsjednika Ive Josipovića nakon sastanaka s organizatorima gay pridea, ali ne i kritike od strane "prajdovaca" na račun vladajućih.

Marko Jurčić, jedan od organizatora Zagreb Pridea, tom prilikom posebno je kritizirao premijerku Jadranku Kosor pa ni ne čudi da je "Jadrankina televizija" zažmirila pred konferencijom za novinare, kao da se ista nije ni dogodila.

Jurčić je jučer kazao kako se Vlada, premijerka i ministar policije, za razliku od predsjednika Ive Josipovića, nisu postavili jasno prema nasilju u Splitu čime su izdali hrvatske, europske i demokratske vrijednosti jer nisu osudili nasilničko divljanje i govor mržnje, već se premijerka ograničila na to da osudi svako nasilje. "To je besprizorna izjava zbog koje već pola Bruxellesa čupa kosu. Naime, nasilje je prema hrvatskim zakonima zabranjeno i logično je da ga se osuđuje. Ovdje je trebalo jasno reći o kakvom se nasilju radi - fašističkom i homofobnom divljaštvu - i imenovati odgovorne", kazao je Jurčić.

Komentirajući izostanak priloga u Dnevniku HTV-a s izjavama sa Zrinjevca, Marko Jurčić ocijenio je kako se "HTV ponaša kao Vladin ured za informiranje". "To nije javna televizija, nego medijska mašina za obmanjivanje javnosti. Treba ispitati tko je naredio da se prilog izbriše iz režije i ne pusti. To je u interesu javnosti", kaže nam Jurčić.

HTV: To je bila urednička procjena

S HTV-a kažu, pak, kako se radilo o uredničkoj procjeni. "U jučerašnjem Dnevniku objavljena je informacija o prijemu organizatora Zagreb pridea kod predsjednika Josipovića. Press konferenciju na Zrinjevcu smo snimili, ali prema procjeni urednika informacija o njoj nije objavljena u sinoćnjem Dnevniku. To, međutim, ne znači da će gledatelji ostati uskraćeni za informaciju o čemu je ondje bilo riječi", tvrdi se s Prisavlja. Naime, dodaju, u programu će se još govoriti o temi Zagreb pridea, kao i o događajima u Splitu. Sljedeća emisija "Nedjeljom u dva" bavit će se upravo tim temama.

HTV ponovno obmanjuje javnost

Iz povjerljivih izvora s HTV-a, međutim, doznajemo da je Jurčićeva izjava o Kosorici i te kako namjerno i promišljeno izbačena. Novinar Petar Štefanić koji je bio na konferenciji za novinare Zagreb Pridea napravio je prilog upravo s tom izjavom u kojoj organizator Zagreb Pridea kritizira Kosor. No, v.d.-u Informativnog programa Draženu Miočiću nije padalo na pamet pustiti prilog u kojem se kritizira HTV-ov "dragi vođa", zatraživši da izjave budu izbačene van.

Novinar Štefanić na to je zatražio da cenzurirane izjave sa Zrinjevca čita spiker i da prilog ne bude potpisan njegovim imenom. Kako nepotpisani prilozi nisu praksa HTV-a, v.d. urednik jednostavno je čitav prilog izbacio van, reprizirajući tek susret "prajdovaca" s predsjednikom Josipovićem koji je bio praćen tonom s predsjednikovom izjavom.

J. Š.

 

 

Povratak

AKTUALNO