hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HND: Prijedlog Kaznenog zakona ugrožava slobodu novinarskog posla!

01.07.2011.

index.hr

HRVATSKO novinarsko društvo danas je reagiralo na Nacrt prijedloga Kaznenog zakona ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića koja se tiču kaznenih djela protiv ugleda i dostojanstva čovjeka. U otvorenom pismu upućenom ministru HND ocjenjuje da predložena rješenja, koja uskoro ulaze u saborsku proceduru, nisu utemeljena na realnim načelima na kojima počiva demokratski sustav i da će ugroziti slobodu novinarskog posla.

"Demokratska načela podrazumijevaju zaštitu prostora slobode govora od strane države radi omogućavanja javne rasprave o stvarima od općeg interesa bez straha od državne represije. To je ujedno i temelj svake demokracije. Odredbe Nacrta Kaznenog zakona svakako su za građane - sudionike u javnoj raspravi o općem dobru kao i za novinare restriktivnije nego u sadašnjem Kaznenom zakonu i potvrđuju da se Nacrtom ostvaruju preduvjeti za nerazmjerno ograničavanje temeljnih ljudskih prava. Praksa će to pokazati ako ovaj Nacrt Kaznenog zakona bude usvojen", ističe se u pismu.

Hrvatska je daleko od Švicarske

Zbog novog načina izračuna plaćanja dnevnih dohodaka, kazne zbog klevete i novog kaznenog djela sramoćenja mogle bi biti i višestruko više nego što su sada - a to je, kažu iz HND-a, nedopustivo i time bi se ugrozila sloboda novinarskog posla.

"Nacrt uvodi novo kazneno djelo sramoćenja pozivajući se na rješenja iz švicarskog i njemačkog zakonodavstva. No, Hrvatska je dosta daleko po društvenom mentalitetu od gotovo beskonfliktne Švicarske što nužno nameće i drugačiji sadržaj društvenih tema o kojima raspravljaju građani i o kojima izvještavaju novinari. Zbog sramoćenja novinar, i prema ovoj novoj verziji Nacrta Kaznenog zakona, može biti kažnjen čak i ako iznosi istinite tvrdnje, ali sudac ocijeni da te istinite tvrdnje nisu u javnom interesu. Ta 'slobodna ocjena' neprimjerena je pored činjenice da postoje visokoškolske ustanove koje obrazuju novinare i koje bi o tome mogle više reći, a Vrhovni sud RH o tome nikada neće izreći svoj stav jer svi predmeti završavaju na lokalnom nivou i pred lokalnim strukturama", upozorava se.

Iz HND-a kažu kako je odredba o kleveti pooštrena je do besmisla. "U sadašnjem 150. članku Nacrta KZ-a govori o tome da novinar može biti žestoko kažnjen ako pronosi neistinu, znajući da je neistina bez obzira što je ocijenio da građani imaju pravo znati za tu neistinu i da će je kao takvu upravo i shvatiti. Zašto se u taj prostor miješa država? U tom članku ne samo da se ne važe nego niti išta znači javni interes. Jednostavno, znate npr. za nekog da priča neistine, ali to po 'novom' zakonu uopće kao novinar ili medij ne smijete prenijeti građanima, pa ako postupite sukladno zakonu kao novinar građane 'lažete' jer ne prenosite objektivnu i istinitu informaciju", ističu iz Društva.

Uzmimo za primjer Merčepa...

Iz HND-a upozoravaju i kako, osim toga, nešto što se prije 10 ili 15 godina činilo neistinom, danas je istina. "Tomislav Merčep je 'zaradio' gotovo milijunski iznos u brojnim odštetama koje je sudski istjerivao zbog klevetanja. A ako optužnica protiv njega bude sudski potvrđena, hoćemo li i onda moći reći kako su tvrdnje da je on činio zločine neutemeljene? Tko će novinarima i redakcijama vratiti taj silni novac?", stoji u pismu.

Iz HND zaključuju kako se slijedom navedenog zalažu da Sabor odbaci članke Nacrta izmjena Kaznenog zakona koji se tiču kaznenih djela protiv ugleda i dostojanstva čovjeka kao štetne i protivne demokratskom poretku i potrebama demokratskog društva u RH.

L. J.

Povratak

AKTUALNO