hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Stojedinica ponovo strepi od stečaja

01.08.2011.

ZAGREB – Preuzimanje zagrebačkog Radija 101 od strane tvrtke Media Servis po svemu sudeći neće se provesti jer je Vijeće za elektronske medije (VEM) propustilo na vrijeme donijeti rješenje o prijenosu koncesije pa se i na ovu transakciju – koja je trebala značiti isplatu zaostalih plaća zaposlenima te vraćanje dugova vjerovnicima među kojima je najveći država – odnose odredbe novog Zakona o medijima koje potpuno zabranjuju prenošenje koncesije. Na natječaju za prodaju Radija 101 najbolju ponudu vrijednu čak 15,1 milijuna kuna dala je tvrtka Media Servis, novac je već uplaćen na račun Stojedinice te je još 12. srpnja predan zahtjev VEM-u za prijenos koncesije.
   
Sjednica 10. kolovoza

Međutim, u VEM-u nisu našli za shodno očitovati se o navedenom zahtjevu sve do 10. kolovoza, za kada je zakazana redovna sjednica, a u međuvremenu je – prošloga tjedna 28. srpnja, stupio na snagu izmjenjeni Zakon o medijima koji više ne dozvoljava prijenos koncesije sa jednog koncesionara na drugog. Sudbina kultne Stojedinice tako je ponovno sasvim neizvjesna, a ovaj put u glib ju je dovela tradicionalna sporost hrvatskih institucija i to upravo u trenutku kada se činilo da se višegodišnoj traumi zaposlenika i vjerovnika »stojedinice« nazire kakav takav kraj.

– Od 15 milijuna kuna koliko je Media Servis bio spreman platiti za Stojedinicu najveći dio išao bi državi, oko devet milijuna kuna za namirenje poreznih dugova i dugova za doprinose. Od ostalog novca uspjele bi se platiti sve zaostale plaće bivšim i sadašnjim zaposlenicima, i ostalo bi dio i za ostale vjerovnike. – kaže stečajni upravitelj Radija 101 Maroje Stjepović. Ako VEM 10. kolovoza uistinu, kako se očekuje, i odbije prijenos koncesije na Media Servis Radio 101 naći će se pred dvije poprilično loše alternative: jedna je novi stečajni plan a druga prekid rada i gubitak koncesije. O tome će odluku morati donijeti skupština vjerovnika koji će se opet suočiti s mogućnošću da ne naplate ništa od svojih potraživanja. Dođe li do prekida rada Stojedinice, koncesija na kojoj sada emitira taj zagrebački radio biti će slobodna i VEM će je dodjeliti nekome za naknadu od svega nekoliko desetaka tisuća kuna.
   
Vijeće bez krivice?

U Vijeću za elektroničke medije ne vide nikakve svoje krivice za situaciju u kojoj se našla Stojedinica.

– Zahtjev smo dobili tek 12. srpnja, materijali su opsežni i odluku nismo mogli donijeti preko noći – objašnjava predsjednik VEM-a Zdenko Ljevak.

Zaposlenici Radija 101 obratili su se i saborskom Odboru za medije ne bi li se ipak iznašlo rješenje za nastavak rada.
    – Koliko ja znam, dva su različita tumačenja oko slučaja Stojedinice, jedno je ovo sa zabranom prijenosa koncesije, a drugo kaže da se odredbe novog Zakona ne odnose na ovaj slučaj jer se ne radi o klasičnom prijenosu koncesije nego o prodaji društva u stečaju. Načelno, nije loše da postoji zakonska odredba koja brani prijenos koncesije ali nisam ranije shvatio, ni ja ni mnoge druge kolege zastupnici, da se to odnosi na Stojedinicu i da bi ona zbog toga mogla ponovno u stečaj. Žao mi je što nas zaposlenici nisu ranije upozorili na tu odredbu, prije glasanja o novom Zakonu – kaže šef Odbora za medije Nenad Stazić koji smatra da situaciju treba razriješiti nadležno Ministarstvo kulture davanjem konačnog tumačenja pravnih propisa za ovaj slučaj.

U Ministarstvu kulture palicu međutim ponovno vraćaju na Vijeće za elektroničke medije.

– Sve je u Ljevakovim rukama, Vijeće mora donjeti svoju odluku – odgovara ministar kulture Jasen Mesić na pitanje što sa Stojedinicom.
   
Gašenje nema smisla

Za Zdenka Ljevaka stvar je jasna. – Vijeće će donijeti odluku 10. kolovoza, ali je sasvim jasno da mi nemamo drugog izbora nego li držati se zakona. Novi zakon regulirao je da nema prijenosa koncesija i ne predviđa nikakve specifične situacije niti iznimke. Jedina je mogućnost za Stojedinicu da stečajni upravitelj izađe s nekim drugim rješenjem jer se ovo s prijenosom koncesije po sada važećem zakonu ne može provesti – objašnjava Ljevak. Iako se čini da je situacija trenutno bezizlazna, zaposlenici se i dalje nadaju kako će netko od odgovornih uvidjeti da nema smisla gasiti Stojedan.

– Slučaj Stojedinice je specifičan, nadamo se nekom razumnom rješenju koje neće dozvoliti da i država i zaposleni, koji su zajednički odlučili da Radio ide u prodaju, sada kada je Stojedinica uspjela postići dobru cijenu na natječaju olako ostanu bez svog novca i da se Radio ugasi – nada se glavni urednik Radija 101 Željko Matić.



Nataša Božić

Povratak

AKTUALNO