hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

U Zagrebu umrla kazališna kritičarka Marija Grgičević

26.09.2011.

Kazališna kritičarka, ali i prevoditeljica i publicistica Marija Grgičević umrla je u Zagrebu 24. rujna. Kazališnom kritikom bavila se još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a najduže je pisala za Večernji list.

U Zagrebu je u subotu 24. rujna umrla kazališna kritičarka Marija Grgičević koja je kritike pisala još od sredine pedesetih godina prošlog stoljeća. Rođena u Virju 1. studenog 1929. godine, školovala se u Zagrebu gdje je završila i Filozofski fakultet i to hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti. Članica novinarskog društva postala je još 1. listopada 1949. godine.

Pisala je u brojnim listovima, kao mlada novinarka dobila je nagradu za reportažu, a kazališnom kritikom bavila se kontinuirano pola stoljeća. Između ostaloga, bila je stalna kazališna kritičarka Večernjeg lista u kojem je objavila na tisuće tekstova neprolazne vrijednosti. Uvijek je znala razlikovati profesionalizam od amaterizma, njen je stil bio besprijekoran, kritičarska oštrica neobično oštra, ali i lucidna, što su joj priznavali i oni koje nije mazila. Kao doajenka kazališne kritike, u medijima je djelovala do same smrti. Posljednja kritika koja joj je objavljena bila je o premijeri "Gospode Glembajevih" u HNK Zagreb, a portal Kazalište.hr čija je bila stalna suradnica i kolumnistica ovih joj je dana objavio tekst o monografiji prerano preminulog Marina Carića. Pisala je i za Hrvatsko glumište, njen posljednji urednik bio je Zlatko Vidačković. U Večernjem listu, ali i povijesti hrvatske kazališne kritike, Marija Grgičević ostavila je duboki trag. O njoj je još davnih dana 1969. godine enciklopedijski članak napisao i jedan Nikola Batušić.

Piše: Denis Derk

Povratak

AKTUALNO