hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Vjerovnik s onoga svijeta

07.10.2011.

Novosti

Ovih dana redakcija poslovnog dnevnog lista Business.hr, koji je u vlasništvu kontroverznog poduzetnika Andrije Kevića i sarajevskog trgovca i izdavača Muje Selimovića, priprema se za preseljenje iz “Vjesnikova” nebodera u nekadašnje prostorije tjednika “Nacional”, koji je odatle iselio tijekom ljeta, nakon što je došlo do raskola među njegovim novinarima.

Prije nego što je ubijen u listopadu 2008., osnivač “Nacionala” Ivo Pukanić prodao je većinski udio u svojoj NCL Media Grupi austrijskom poduzetniku Gabrielu Dielacheru, od kojeg je tvrtku nakon Pukanićeva ubojstva kupio švicarski odvjetnik Harald Freiherr von Seefried auf Buttenheim, za kojeg su postojale sumnje da nije krajnji vlasnik. Zbog sukoba s švicarskim odvjetnikom, dio novinara na čelu s dotadašnjom glavnom urednicom “Nacionala” Sinom Karli napustio je tvrtku i pokrenuo novi tjednik “Aktual”, čiji je financijer i vlasnik upravo Andrija Kević, prijatelj pokojnog Pukanića.

Kević redakciju Business.hr-a seli iz “Vjesnika” kako bi se riješio mjesečnog najma od 40.000 kuna, a u bivšu “Nacionalovu” zgradu u Vlaškoj ulici već je uselio i redakciju “Aktuala”. Opisana useljenja Kevićevih medijskih projekata pokazuju da taj poduzetnik, inače kum HSS-ovog direktora Janafa Ante Markova i financijer HSS-ovih kampanja, polaže određena prava i na Pukanićeve nekretnine u Vlaškoj, a otprije je poznato kako se baš Kević nakon Pukanićeva ubojstva pojavio kao direktor njegove tvrtke Mansito, čija je jedina svrha postojanja vlasništvo nad kućom koju je Pukanić uređivao na zagrebačkom Ribnjaku.

“Novosti” su u zemljišnim knjigama pronašle da je zgrada “Nacionala”, površine 450 metara četvornih, danas u vlasništvu tvrtke Plaga projekt, koju je Pukanić osnovao u ožujku 2008. godine, pa u lipnju na nju prebacio tu nekretninu s NCL Media Grupe. Nakon njegove smrti priča ide jednako kao i u slučaju tvrtke Mansito, koju je Pukanić osnovao otprilike u isto vrijeme i na nju kupio kuću na Ribnjaku. Direktor Plaga projekta postaje Kević, a potom umjesto Pukanića vlasništvo u objema tvrtkama preuzimaju dvije američke off shore tvrtke, Games Systems Services i Seares Partners. Slijede i najnovije, ovogodišnje promjene, u kojima vlasnik i direktor obaju tvrtki postaje stanoviti Goran Mikuš, koji je Manisto preimenovao u Urbana ulaganja.

Ovogodišnji financijski izvještaji tih tvrtki pokazuju da nije samo pitanje tko je danas njihov pravi vlasnik, već i kome će one vratiti novac koji je Pukanić samo nekoliko mjeseci prije atentata u njih uložio kako bi stekao navedene nekretnine. Prema tim izvještajima, nekretnine Plaga projekta vrijede 15,3 milijuna kuna, a tvrtka ih je stekla pokojnikovom pozajmicom od 16,2 milijuna kuna, koja još uvijek glasi na njegovo ime. Slično je i kod Mansita, čija nekretnina na Ribnjaku vrijedi 11,5 milijuna kuna, a koji bilježi dva milijuna kuna duga prema Pukaniću, dok 11,3 milijuna kuna duguje austrijskom Marshal Privatstiftungu, još jednoj mističnoj tvrtki u ovoj priči.

Nikola Bajto

Povratak

AKTUALNO