hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Sud konačno ima ključni dokaz: Dijana Čuljak Šelebaj i njezin suprug prali su novac

09.10.2011.

Protiv Dijane Čuljak Šelebaj, kako doznajemo, konačno je pronađen ključni dokaz koji ovu HTV-ovu urednicu i voditeljicu tereti za pranje novca.

U istrazi koja se vodi pred Županijskim sudom, naime, napokon je pribavljen original ugovora prema kojem se vidi da je Dijana Čuljak Šelebaj bila suvlasnica tvrtke Core Media koja je, u vrijeme dok je ona radila na HTV-u, proizvodila emisije za konkurentsku televiziju. Prema ugovoru je vidljivo i da je HTV-ova urednica četiri godine teško kršila svoje ugovorne obaveze s matičnom kućom.

Kopiju tog ugovora Jutarnji list objavio je još u lipnju 2008. godine, no Dijana Čuljak je tada izjavljivala da je riječ o falsifikatu te najavljivala tužbe. U tim tvrdnjama ustrajavala je pune tri godine, no istraga sada ima suprotne dokaze.

Izvori bliski istrazi kažu da su ovih dana već saslušana dvojica svjedoka - menadžer Edvin Softić, bivši prijatelj i poslovni suradnik Dijane Čuljak koji je i podnio prijavu, te odvjetnik Vladimir Mamić koji je, zapravo, bio fiktivni vlasnik tvrtke Core Media. Naime, bračni par Dijana Čuljak i Vladimir Šelebaj-Sellier s odvjetnikom Mamićem potpisali su 17. rujna 2004. u Zagrebu “Ugovor o tajnom društvu”.

Zarada išla pola-pola

Prema tom ugovoru, televizijska voditeljica i njen suprug bili su “tajni članovi” društva, odnosno suvlasnici tvrtke Core Media koja je bila smještena na zagrebačkoj adresi Gundulićeva 55. Njihov odvjetnik Mamić, kao treća strana u ugovoru, nazvan je “poduzetnikom” i bio je fiktivni vlasnik jer je za pravne poslove te prema javnosti nastupao kao vlasnik te tvrtke. No, prema ugovoru, niti jednu odluku nije mogao donijeti bez suglasnosti obaju tajnih članova.

Odvjetnik je prema tom ugovoru trebao dobivati mjesečnu naknadu od 100 eura, a tajni članovi su dobit trebali dijeliti pola-pola.

Jedna od zanimljivijih stavki "Ugovora o tajnom društvu" je ona prema kojoj je odvjetnik svakom tajnom članu dobit poduzeća trebao isplaćivati u gotovini ili sa svog privatnog računa. Supružnici su se dogovorili i što u slučaju smrti neke od tri potpisane strane. Tako se navodi da će u slučaju prestanka tajnog društva cjelokupna imovina pripasti tajnim članovima i to u omjeru 50 naprama 50.

Off shore tvrtke


Jedan tjednik je ovih dana objavio i ugovore o osnivanju off shore kompanija u Londonu i na Djevičanskim otocima iz kojih se vidi da je HTV-ova urednica doista imala udjele u tvrtkama koje su poslovale i s HTV-om. gdje je ona zaposlena, ali i s drugim, konkurentskim televizijama. Ti ugovori, kako su prenijeli mediji, pokazuju i da su nakon spajanja tvrtke Core Media s marketinškom tvrtkom Digitel 2007. goddine uklnjižena još najmanje tri off-shore poduzeća, i to Core Media Management LLP te dva off-shore holdinga iz kojih je vidljivo da je Dijana Čuljak doista suvlasnica Core Media.

Autor: Rozita Vuković

Povratak

AKTUALNO