hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Ne na novinare jezikom dekreta

02.11.2011.

Posve razumljivo, novinari su prošlih dana imali toliko posla da im ni nakraj pameti nije bilo razmišljati o sebi samima. Ni čitateljima nije baš zaparala uho jedna premijerkina izjava, ali ipak dva telefonska poziva. Reakcija je bila dvojaka: jedan kaže: “Tako vam i treba! Napokon vam je netko rekao što vas ide”, a drugi: “Pa zar vi mislite prešutjeti taj napad na vas? Zašto si to dopuštate?”

Znate već, radi se o riječima premijerke Kosor upućenima direktno novinarima koji su došli izvijestiti s njezine press-konferencije sazvane nakon što je primljena službena informacija da se provodi istraga protiv HDZ-a kao pravne osobe i još nekoliko osoba iz te stranke.

Presica je inače tekla uobičajeno, samo je atmosfera bila napetija nego inače jer se vidjelo, kako su izvijestili mediji, da je predsjednica Vlade potresena. Tlak joj je, međutim, naglo skočio kad je čula pitanje: “Jeste li spremni zbog najnovijih događaja iz moralnih razloga podnijeti ostavku?”  
Odgovorila je vrlo razdražljivo: “Ma ni govora. Neću dati ostavku, ovo je pokušaj rušenja HDZ-a.” Odgovorivši tako pokazala je da je iznenađena pitanjem. Poslužila se frazom “pokušaj rušenja HDZ-a” jer joj je prva pala na pamet.
Potom se ljutila: “O tome što pišu mediji apsolutno nisam spremna odgovarati, jer nitko od novinara nije dio USKOK-a i DORH-a. Vi niste istražitelji!”

A onda stiže prijetnja: “Kako je moguće da sve važno iz Hrvatske, pogotovo iz domene pravosuđa, saznajem iz medija. Kako i tko to dostavlja medijima, potrudit ćemo se doznati”, kazala je Kosor.
Prijeti, dakle, premijerka novom istragom koja bi joj trebala otkriti kako novinari dolaze do povjerljivih informacija. Iza istrage, zna se, mogla bi doći optužnica, a onda suđenje i (možda) kazna. Sad joj je odjednom jako važno znati kako novinari dolaze do informacija i tko su dileri dokumenata “na području pravosuđa”, a još prije koji mjesec kad je istraživan, primjerice,  Polančec, a pogotovo Ivo Sanader, ni novinari niti njihovi izvori nisu je baš jako zanimali.
Nitko, a ponajmanje bi se premijerka Kosor kao bivša novinarka smjela obraćati novinarima jezikom dekreta, onako s pozicije vlasti. Takvo ponašanje obično se plaća, pa već čitamo da Jadranka Kosor pomalo paranoično reagira na medije. Budi se, kažu, uz novinske isječke i liježe s dojmovima s televizijskih emisija i portala. U svemu vidi napad na sebe.
Premijerki za umirenje, a drugima na znanje, u medijima nije na djelu nikakva novinarsko-urednička urota protiv nje, jer se ni novinari ni urednici, kao što rekosmo, ovih dana nemaju vremena baviti sobom. Trenutačno imaju važnijeg posla: razotkrivati zloporabu vlasti.

Napadima na medije (novinare i urednike) bavit će se onda kada budu sigurni da štite demokraciju, a ne samo sebe. Sada se za demokraciju tek bore.  

A da ne bi ostao dojam da su premijerki novinari ovaj put progledali kroz prste, neka cijeli događaj bude zabilježen barem ovim recima.

Piše: Ružica Cigler

Povratak

AKTUALNO