hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

U utrci za glavnog urednika HTV-a Šprajc. Rotim . .

05.11.2011.

ZAGREB - HTV-ovci Zoran Šprajc, Bruno Kovačević, Katja Kušec, Mirna Zidarić, Jasminka Božinovska Živalj, Goran Rotim, Oliver Dražić, Lidija Gašparović i Tomislav Štengl, kandidati su za mjesto glavnog urednika javne televizije.

Kako je pokazalo današnje javno otvaranje kandidatura na Programskom vijeću HRT-a, na natječaj se nisu, kako se sve do sada nagađalo , prijavili sadašnji vršitelj dužnosti urednika informativnog programa Dražen Miočić kao ni novinarka Anita Malenica.

S druge strane, svojim natjecanjem iznenadili su Tomislav Štengl producent u Zabavnom programu HTV-a koji potpisuje showove Ples sa zvijezdama i Zvijezde pjevaju, Dražić i Kušec koji su sada na uredničkim pozicijama podnevnog Dnevnika te Lidija Gašaparović urednica u Znanstvenom programu. Prijava Viktora Kružičevića odbačena je kao nepotpuna, tako da je u utrci preostalo devet pretendenata.


Na natječaj za glavnog urednika Hrvatskog radija pristiglo je šest prijava, od kojih pet važećih. To mjesto žele Damir Pijaca, Vladimir Kumbrija, Tanja Baran, Dušan Radić te Tihomir Vinković koji kao i ostali radi na HR-u, a svojedobno je bio i glasnogovornik Tuđmanovog ureda.

Uprava HRT-a tijekom idućeg tjedna razgovorat će s kandidatima te izabrati jednog od njih, nakon čega će posebno Povjerenstvo prikupiti mišljenje kreativnog osoblja Prisavlja. To znači da će svoje mišljenje o dva kandidata morati dati najmanje 30 posto ljudi koje kreativno sudjeluju u stvaranju programa, s tim da je mišljenje pozitivno ako se tako izjasnilo najmanje 50 posto svih koji su sudjelovali u postupku.

Međutim, to mišljenje nije obvezujuće. Tek tada na red dolazi Programsko vijeće koje će se izjasniti o kandidatu koji mora osvojiti minimalno šest njihovih glasova ili predložiti svog aduta oko kojeg se u tom slučaju mora složiti osam od sveukupno 11 vijećnika.

Autor: Tina Premec

Povratak

AKTUALNO