hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Al Jazeera Balkans starta u petak

09.11.2011.

ZAGREB Ono što se dugo pripremalo i najavljivalo, u petak točno u 18.00 sati će se i dogoditi – Al Jazeera Balkans počinje s emitiranjem svog programa! Tim, na čelu sa direktorom Tarikom Đođićem, urednikom vijesti i programa Goranom Milićem i direktorom tehnologije i operacija Miljenkom Logožarom počinje emitirati program koji će biti prvi program ove globalne mreže koji se emitira na nekom drugom jeziku osim engleskog ili arapskog. Kako poručuju s Al Jazeera Balkans (AJB) šest sati lokalno produciranih vijesti, intervjua, komentara i analiza, te kvalitetan dokumentarni program koji će Al Jazeera Balkans emitirati, predstavljaju početak novog poglavlja u medijskom izvještavanju u regiji.

– Radeći pod sloganom »Iz svakog ugla i sa svake strane«, Al Jazeera Balkans će svojim neovisnim i nepristranim izvještavanjem donositi neispričane priče – kaže se u objavi. Al Jazeera Balkans će biti dostupna kod glavnih kabelskih operatera u Hrvatskoj i u regiji, te preko satelita EutelSat. Svoj program počinje emitirati iz centralnog studija u Sarajevu te regionalnih centara u Beogradu, Zagrebu i Skoplju. Koristeći se regionalnom mrežom dopisnika, kao i globalnom mrežom dopisništava Al Jazeera mreže, Al Jazeera Balkans će gledateljima u regiji donositi, kako regionalne tako i globalne vijesti, te o regiji izvještavati gledateljima u svijetu koji prate Al Jazeera English i Al Jazeera Arabic programe. Al Jazeera Balkans centar u Sarajevu biti će smješten na oko 1400 kvadratnih metara prostora, od čega 350 kvadrata zauzima sam TV studio. Dopisnica iz Zagreba je dojučerašnja zaposlenica RTL televizije Ivana Brkić. Ona je samo dio oveće ekipe novinara i tehničkog osoblja iz Hrvatske koji su postali dio Al Jazeera tima. Za Al Jazeera Balkans su između ostalih angažirani Goran Milić – direktor vijesti i programa, Miljenko Logožar – direktor tehnike i operacija, Mirjana Hrga – prezenter, Stipe Sladoljev – sportski producent i prezenter, Lamija Alečković – izvršna producentica, Ilija Jandrić – programski urednik, Ivana Brkić – dopisnica iz Zagreba, Tanja Novak – programska urednica, Mirsada Begović – »planning« producentica, Marin Veršić – producent, Mario Kanaet – producent, Tihana Đurđa Hren – voditeljica »scheduling-a«. Al Jazeera Balkans trenutno ima oko 120 uposlenika, a do naredne godine imat će ih oko 170.


Program sa svim jezičnim varijantama

 Na Al Jazeera Balkans svatko će govoriti na svom jeziku. Svi jezici i jezičke varijante koje se govore u regiji će se koristiti i u programu. U petak u 18.00 program započinje Vijestima, nastavlja se dokumentarnim uratkom »Zidovi srama« koji govori o zidovima sagrađenim u Sjevernoj Irskoj između katoličkih i protestantskih naselja, a u večernjim satima tu je i dnevni informativni talk show »Kontekst«.

Siniša Pavić

Povratak

AKTUALNO