hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Urednik naljutio Upravu: Zbog priloga o Vukovaru i kritiziranja Vijeća HTV-a Šprajcu prijete sankcije?

19.12.2011.

Uprava Hrvatske televizije navodno raspravlja o sankcijama uredniku Zoranu Šprajcu zbog njegovog komentara na traženje očitovanja Programskog vijeća o prilogu novinara Hrvoja Zovka o padu Vukovara emitiranom na obljetnicu pada.

Neslužbena je to informacija koju nam nitko s Hrvatske televizije nije potvrdio. Glasnogovornica Dorotea Lazanin Jelenc samo nam je kratko kazala da je čula da Uprava treba zasjedati. "Mogu vam samo reći da ćete dobiti priopćenje kada dobijem informacije", rekla je.

Pustili, pa se predomislili

Ni sam "optuženi" nije nam mogao potvrditi da šefovi javne dalekovidnice raspravljaju o njemu. No, na pitanje je li ga strah, odgovorio nam je: "Nije me strah. Sve što sam napravio jučer u Dnevniku bilo je dogovoreno i svi su znali što će biti."

Naime, neslužbeno se doznaje da su i urednik Informativnog programa i glavni urednik znali da će Šprajc prokomentirati traženja Vijeća i dati im odgovore na njihove upite. Međutim, jedan od njih navodno se predomislio, ali kad je Dnevnik već počeo. Stoga Šprajcovo izlaganje nije mogao spriječiti.

Kako bismo dobili komentar na sve ovo, pokušali smo doći i do urednika Informativnog programa Dražena Miočića, no do zaključenja ovog teksta nije nam se javio.

Odgovor na mišljenje Programskog vijeća

Podsjetimo, Programsko je vijeće proglasilo prilog novinara Hrvoja Zovka o Vukovaru "tendencioznim i zlonamjernim", te je zbog njega zatražilo "istražne radnje". Na to se u nedjelju osvrnuo Šprajc odgovorivši na pitanje zašto je sporni prilog emitiran na obljetnicu pada Vukovara. "Nećemo ga valjda emitirati na Novu godinu, Dan žena ili Praznik rada", prokomentirao je.

Potom je kazao kako su prilog radili "novinari i urednici, koji i inače rade taj posao", te napomenuo da su u prilogu korišteni materijali iz arhive HRT-a (razgovori između Mile Dedakovića Jastreba i Franje Tuđmana), koji su na HRT-u emitirani još prije šest godina.

Zdravka Sever

Povratak

AKTUALNO