hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Intelektualci traže smjenu Brune Kovačevića s mjesta glavnog urednika HRT-a!

21.12.2011.

Grupa hrvatskih intelektualaca je zatražila hitnu smjenu glavnog urednika HRT-a Brune Kovačevića i pokretanje disciplinskog postupka protiv njega, zbog suspenzije s posla urednika Zorana Šprajca i Stipe Alfiera.

U pismu koje potpisuju Nadežda Čačinović, Daša Drndić, Nenad Popović, Žarko Puhovski, Slobodan Šnajder, Velimir Visković i Bogdan Žiić traži se ostavka Vijeća HRT-a koje je Kovačevića nedavno postavilo na funkciju glavnog urednika, a zahtijevaju i očitovanje glavnih upravnih tijela HRT-a.

"Kaznio ih je iz političkih razloga"

"Kao glavni urednik informativnog programa zlorabio je svoje ovlasti jer ih je kaznio iz očito političkih razloga, a povodom priloga o padu Vukovara, a u kojem su emitirane isključivo izvorne snimke i materijali čiji su autori vukovarski branitelji i civili, uključivši Sinišu Glavaševića", pišu u otvorenom pismu o suspenziji Šprajca i Alfiera. Smatraju kako je tim činom Kovačević prekršio hrvatske zakone, statutarne dokumente javne televizije te o novinarske kodekse i da je uvrijedio i ponizio hrvatsku javnost.

Osuđuju i činjenicu da su Šprajc i Alfier prije suspenzije bili podvrgnuti ponižavajućem, na policijskim metodama zasnovanom ispitivanju. Navode još razloga zbog kojih Kovačević ne smije više biti glavni urednik HRT-a. "Nju financiraju građani, a zakonska joj je obaveza da donosi istinite informacije", piše u pismu te dodaju da je nakon donošenja novog zakona o HRT-u negativna selekcija kadrova dosegla najnižu moguću i opasnu točku pa zbog toga traže da se zakon hitno preispita i izmijeni.

"Javnoj televiziji prijeti potpuno urušavanje"

Smatraju da javnoj televiziji prijeti potpuno urušavanje, jer joj je ugled pao zbog korupcijskih afera. "U svijetlu teških optužbi i sumnji u korupciju koje pune stupce novina, smatramo osobitim cinizmom da se HRT oglašava o svojim 'domoljubnim' motivima i još k tome u vezi s vukovarskom tragedijom, a time pokriva progon vlastitih novinara i gasi slobodu riječi", pišu intelektualci u pismu te na kraju zaključuju:

"Izražavamo punu profesionalnu, građansku i ljudsku solidarnost s kolegama iz uredništva informativnog programa Hrvatske televizije."

Ostavku Kovačevića traže i PEN te HDP

U vezi suspenzije Zorana Šprajca i Stipe Alfiera oglasili su se i hrvatski P.E.N centar te Hrvatsko društvo pisaca. U priopćenju koje potpisuju predsjednica PEN-a Nadežda Čačinović i predsjednik HDP-a Nikola Petković također se traži smjena glavnog urednika HRT-a Brune Kovačevića.

"Naša dva društva  predlažu raspuštanje programskog vijeća HRT-a i smjenu glavnog urednika Hrvatske televizije, Bruna Kovačevića, nedavno izabranog od tog vijeća, a dugoročno, rad na promjeni Zakona o medijima", napisali su iz PEN-a i HDP-a.

Piše: I. Kri.

Povratak

AKTUALNO