hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Taraba: Bilo je i vrijeme – RTL ne poštuje koncesijski ugovor

04.02.2012.

ZAGREB Dan nakon što je Vijeće za elektroničke medije najavilo kako slijedi makar privremeno oduzimanje koncesije RTL Televizije jer nije uskladila emitiranje s odredbama koncesijskog ugovora, ni iz Vijeća ni s RTL-a nisu se oglašavali. Vijeće smatra da RTL zakone mora poštovati, RTL smatra da to sve vrijeme i čini. Neslužbeno, na djelu su šutnja i lobiranje, jednih da ih kazna mimoiđe, a drugih da uvjere koga god je nužno kako je kazna opravdana. Kuloarski se šuška kako se na RTL-u ufaju u razum premijera Zorana Milanovića vjerujući da je na njihovoj strani. – Mislim da Vijeće konačno radi svoj posao, jer RTL praktički od svog dolaska u Hrvatsku nije poštovao koncesijski ugovor, rezolutan je Nebojša Taraba, potpredsjednik Hrvatskog društva nezavisnih televizijskih producenata. Problem je međutim, što nitko, kaže Taraba, i ne zna kakve su programske osnove na temelju kojih je RTL dobio koncesiju. No, RTL se ne drži ni onog što je definirano Zakonom o elektroničkim medijima poput zadanog udjela vlastite proizvodnje, ili pak kvote nezavisnih produkcija.

– RTL eklatantno krši sva, ali sva, ne samo tržišna nego i civilizacijska prava i ponašanja – mišljenja je Taraba. Kaže Taraba da se odavno apeliralo na predsjednika Vijeća Zdenka Ljevaka da ne izlazi RTL-u ususret kojekakvim pravilnicima kojim im je omogućio ispunjavanje određenih programskih kvota.

– Zapravo, u pitanju je arhetipski medijski obrazac Sanaderove Hrvatske. Odlaskom Sanadera ovakav RTL nema što tražiti ovdje. Koncesiju treba ukinuti i pozvati ozbiljnog koncesionara. Eksploatacija etera nije po ničemu različita od eksploatacije šuma, voda, energenata i drugih prirodnih nacionalnih bogatstava i regulator bi trebao vrlo striktno voditi računa da se ona obavlja po pravilima, da tako kažem, održivog razvoja – poručuje Taraba.

Ljevak bi, smatra Taraba, izbjegao i spin s titlovanjem filmova samo da na internetskim stranicama Vijeća objavi programske osnove svih televizija. I predsjednik HND-a Zdenko Duka smatra da bi ugovori morali biti transparentni da se zna tko ih poštuje, a tko ne. Očito je, kaže Duka, i da je priča s titlovima bila klasična hrvatska zamjena teza. Duka se svejedno nada da je moguće naći dogovor, između Vijeća pod stalnim kritikama javnosti i televizije koje mora naći načina da udovolji zahtjevima.

Piše: Siniša Pavić

Povratak

AKTUALNO