hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Gasi li se Vjesnik?

14.02.2012.

ZAGREB Vijest da Vlada problem dnevnog lista Vjesnik namjerava riješiti njegovim gašenjem, proširila se jučer novinarskim krugovima brzinom munje. Nekoliko portala objavilo je informacije kako je ministar financija Slavko Linić tijekom jučerašnjeg brifinga u Vladi, razgovarajući s Vjesnikovom novinarkom, kazao da je s Vjesnikom »gotovo«, da ga se »zatvara«. Iz Vladinog ureda za odnose s javnošću, međutim, službeno su poručili da Vlada o daljnjoj sudbini Vjesnika nije raspravljala niti je o tome donijela bilo kakvu odluku. No, usprkos tome što tema Vjesnik u Banskim dvorima još nije službeno obrađena, jasno je da su Vladini dužnosnici svjesni kako problem sada niskotiražnog, nekada uglednog dnevnika moraju što prije riješiti te da se o tome dosta razgovoralo.
   
Vrijedna nekretnina

Oko Vjesnikove budućnosti postoje i u Vladi različita razmišljanja. Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić sklona je tome da se problem Vjesnika ne lomi preko koljena nego da se osiguraju novci za preživljavanje lista u nekom kraćem razdoblju tijekom kojeg će se pronaći model dugoročnijeg opstanka. Članovi Vlade zaduženi za državnu blagajnu, prvenstveno ministar Linić, drže da je Vjesnik sada jako teško spašavati jer je iz njega izvučeno sve što je vrijedilo. Koncem prošle godine, primjerice, prodana je i Vjesnikova tiskara.     
    Najvrednije što je od Vjesnika sad ostalo jest zemljište na kojem je Vjesnikov neboder, koje se procjenjuje na 70 do 100 milijuna eura. Iako se u zemljišnim knjigama ono još vodi kao društveno vlasništvo – nije čak ni prevedeno u državno vlasništvo – spekulira se da na njega pravo polaže nekoliko velikih izdavača i njima bliskih tvrtki. Stoga su Vjesnikovi djelatnici uvjereni da se njihova novina gasi kako bi se zemljište moglo prodati. Jučer su zatražili da ih hitno primi premijer Zoran Milanović.
    – Budući da smo u posljednja dva mjeseca Vladi predlagali sadržajnu i financijsku konsolidaciju lista Vjesnik, molimo Vas da još jednom, posljednji put prije odluke, saslušate naše prijedloge i argumente. U nekoliko navrata predlagali smo donošenje zakona o Vjesniku kao javnom glasilu. Spremni smo uložiti sve svoje radne i intelektualne potencijale da se to i ostvari jer Hrvatska takve novine zaslužuje, stoji u otvorenom pismu Milanoviću koje potpisuju predsjednik Vjesnikovog ogranka HNDa Zlatko Herljević i Sindikata Biljana Bašić.
   
Čavao u lijesu

Da Vjesniku treba dati još jednu šansu vjeruje i predsjednik HND-a Zdenko Duka.
    – Ne mislim da je donesena konačna odluka. Mislim da Vjesnik treba održati još šest mjeseci tijekom kojih se mora izgraditi novi brand novine. Vjesnik zaslužuje šansu usprkos tome što su brojna uredništva posljednjih dvadesetak godina propustila šanse, što su popuštala političkim pritiscima i pridonijela propasti ugleda ove novine, kaže Duka.
    Ako Vlada odluči prestati financirati Vjesnik, tvrtka će ići u stečaj, a bez posla će ostati stotinjak ljudi, od čega je 60-tak novinara.
    Vjesnik, ugledan i utjecajan dnevnik u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošloga stoljeća, protekla je dva desetljeća kontinuirano gubio i profesionalnu vjerodostojnost i čitatelje. Posljednji čavao u Vjesnikov lijes, kako su nedavno utvrdili u svojem javnom obraćanju i Vjesnikovi novinari, »zabilo« je aktulno vodstvo kuće, na čelu s direktorom Bojanom Divjakom i glavnim urednikom Brunom Lopandićem. Stoga su od Vlade tražili njihovu hitnu smjenu.

Linić: Tvrtka bez budućnosti
   
    Ministar financija Slavko Linić izjavio je kako se na sjednici Vlade nije raspravljalo o »Vjesniku« ni da će se te dnevne novine ugasiti, a da je na novinarski upit nakon Vladine sjednice, iznio svoje osobno mišljenje o »Vjesniku«. Ali, istaknuo je, moramo znati da »Vjesnik« koji se razbija, i gdje je štamparija koja ga je mogla »nositi« otišla na jednu stranu, a izdavaštvo ostalo na drugome mjestu, da to izdavaštvo za sebe ne privređuje, nema prihoda i takva tvrtka jednostavno nema budućnosti; ona će se sama od sebe ugasiti, kazao je. (Hina)
   
Netko već bacio oko
   
    – Paradoks je da je u zemljišnim knjigama ta nekretnina upisana kao društveno vlasništvo koje je po zakonu trebalo biti upisano kao državno vlasništvo i ući pod Fond za privatizaciju, no to se nikada nije dogodilo, kazala je predsjednica Vjesnikove podružnice Sindikata novinara Hrvatske Biljana Bašić po čijim informacijama pravo na oko 35.000 četvornih metara zemljišta polažu tvrtka povezana s Ninoslavom Pavićem Allegheny Financial, Styria i Tisak koji je dio koncerna Agrokor Ivice Todorića.

Vesna Roller

Povratak

AKTUALNO