hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Stanje u medijima iz godine u godinu sve gore

19.05.2012.

Zajednička je ocjena da je stanje u medijima pogoršano od posljednje skupštine prije godinu dana, bez obzira je li riječ o privatnim glasilima, čiji su vlasnici često u sprezi s interesima krupnoga kapitala i javnim glasilima za koje je odgovorna država.

Najgori primjer ipak je nedavno ugašeni politički dnevnik Vjesnik, koji se već gotovo mjesec dana ne tiska već izlazi samo u internetskom izdanju.

Po riječima Vjesnikovih sindikalnih povjerenika, u tom je listu još prije dvadesetak dana proglašen stečaj i to na zahtjev Porezne uprave, s obzirom da je račun nekada najvećeg hrvatskog tiskanog medija blokiran još od ožujka. SNH će zbog toga od vlade zatražiti da se Vjesnikovcima isplate barem zaostale plaće i otpremnine te da im se uplate obvezni doprinosi. 'Sada je jasno da vlada nema interesa da se izlaženje Vjesnika sufinancira još najviše godinu dana', kazala je Vjesnikova sindikalna povjerenica Marijana Matković, ističući da su nekada utjecajnoj novinskoj kući ostali tek ime i izdavačka prava, koja bi svakako trebalo zaštititi.

Predsjednik SNH Anton Filić iz Večernjeg lista, u kojem je prije godinu dana organiziran jedan od najvećih štrajkova u povijesti hrvatskog novinarstva, ponovio je da je od ukupno 60 štrajkaša, čak njih 17 dobilo otkaz, dok su ostali uglavnom degradirani.

Kazao je i da zabrinjava zastoj pregovora o nacionalnom kolektivnom ugovoru, koji traje od kada su sindikalni čelnici prošle godine odbili prijedlog poslodavaca prema kojem bi plaća novinara početnika bila 3.001 kunu neto. Nasuprot tome sindikalni je prijedlog bio da početna novinarska plaća iznosi 6.500 kuna.

Po riječima bivše predsjednice sindikata Gabrijele Galić situacija se u devet godina pregovora osjetno izmijenila, jer danas, kako je rekla, imamo tek Hrvatsku radioteleviziju u kojoj se i dalje poštuje većina dogovorenih prava iz kolektivnog ugovora.

No i ta se kuća, po tvrdnjama sindikalaca s HRT-a, bori s brojnim problemima, dok vlast bez obzira kojoj političkoj grupaciji pripada, licitira s brojem ljudi koji će postati višak u reorganizaciji koja se najvaljuje više od 20 godina.

Zaključeno je i da će sindikat od nadležnog Ministarstva kulture zatražiti da ga se kao socijalnog partnera uključi u izradu najavljene medijske strategije, čiji bi cilj trebao biti ustrajanje na najvišim profesionalnim standardima.

Sindikat je na ovogodišnjoj skupštini statuom 'krumpirka', točnije sirovim krumpirom, kao najgore medijske poslodavce odlučio nagraditi Borisa Trupčevića iz Večernjeg lista i vlasnika Glasa Istre Alberta Faggiana, zbog odbijanja da sa sindikatom pregovaraju o kolektivnim ugovorima, dok su 'vrećom krumpira' nagrađeni svi koji su upropastili Vjesnik.

Ustanovljena je i nagrada za najboljeg poslodavca 'cvjetko', no ocjenjeno je da ju ove godine nitko nije zaslužio.

Povratak

AKTUALNO