hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Stier: Ministrica Zlatar Violić obmanula Sabor

04.07.2012.

ZAGREB » Iako je kompletna oporba tražila odgodu rasprave o izmjenama Zakona o HRT-a vladajuća je koalicija jučer popodne ipak na dnevni red stavila ovaj zakonski prijedlog koji je izazvao dosad najveću buru između vladajućih i oporbe nakon održavanja parlamentarnih izbora. Davor Ivo Stier (HDZ) zatražio je da Sabor raspravlja o ovom zakonskom tekstu tek nakon što se zastupnicima podijeli pismo Europske komisije od 28. lipnja ove godine kojim se, među ostalim, preporuča da se sva imenovanja na HRT-u obave dvotrećinskom, a ne običnom većinom kako to predlaže Vlada.
   
Burić traži ostavku

– Ono što nas puno više zabrinjava jest činjenica da ministrica kulture Andrea Zlatar Violić nije govorila istinu zastupnicima na Odboru za medije. Obmanula je i Sabor i javnost. Govorila je da je Europska komisija dala zeleno svijetlo i da je Vlada uvažila sve njene primjedbe. A to naprosto nije točno, rekao je Stier. Dodao je da je "Komisija uputila primjedbe oko izbora glavnog ravnatelja i eksplicite sugerira da je potrebna dvotrećinska većina ako se želi izbjeći politizacija i politička kontrola nad HRT-om«. Dinko Burić (HDSSB) rekao je da je ministrica Zlatar Violić izrekla »bezočnu laž«.
    – Ako si sebi jedan ministar ili ministrica dozvoli lagati pred zastupnicima onda je to barem jednako valjan razlog da istog trenutka odstupi s dužnosti koju obnaša, rekao je Burić. Da bi ministrica trebala otići smatra i Branko Vukšić (Hrvatski laburisti) jer je obmanula zastupnike u utorak na sjednici Odbora za medije.
    Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić odbacila je optužbe saborske oporbe da je obmanula javnost ustvrdivši jučer kako je Europska komisija dala »zeleno svjetlo« donošenju izmjena Zakona o HRT-u te da je Vlada prihvatila njezine sugestije.
   
Kočnica upravljanja

Ministrica Zlatar Violić rekla je kako Ministarstvo nije ovlašteno objaviti pismo Europske komisije, te naglasila da u Europi ne postoji ujednačena praksa vezana uz imenovanja na javnoj televiziji.
    – Sve su formulacije u tom pismu u kondicionalima i preporukama tako da ne mislim da je došlo do obmanjivanja javnosti. U pismu Komisije spominju se različiti načini participativnog izbora glavnog ravnatelja, a ne samo dvotrećinskom većinom u parlamentu, rekla je Zlatar Violić. Dodala je da je »prema hrvatskom Ustavu vrlo jasno propisano koji se zakoni donose dvotrećinskom većinom i među njih spadaju promjena granica, pitanja prava nacionalnih manjina«.
    – A izmjene i dopune Zakona o HRT-u nisu ni blizu toga ranga. Dvotrećinska većina bila je jedna od kočnica upravljanja i djelovanja HRT-a, rekla je Zlatar Violić.

Karamarko: To će ugroziti ratifikacijski proces s EU
   
    Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, na posebnoj konferenciji za novinare, rekao je da ovakav prijedlog zakona »može ugroziti ratifikacijski proces« hrvatskog pristupnog ugovora s EU.
    – Dosad je samo devet zemalja ratificiralio ugovor, što znači da imamo još 18 ratifikacija, rekao je Karamarko.
    Dodao je da se ovim izmjenama HRT iz »javne pretvara u partijsku televiziju s jedinim ciljem da vladajuća koalicija kontrolira javni medijski prostor«.
    – Građani će svojom pretplatom plaćati PR jednoj vlasti. Na moguću manipulaciju već je upozorila Europska komisija, a posebno na to da ravnatelj ima ovlast birati glavne urednike i tako definitivno kontrolira program, rekao je Karamarko.



Zlatko Crnčec

Povratak

AKTUALNO