hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Svilana terete Gačić, Latin i Softić, a brane njegova cura, Čuljak i Hlo!

20.07.2012.

ZAGREB - Dijana Čuljak, Hloverka Novak Srzić, Denis Kuljiš, Berislav Jelinić i još niz drugih poznatih imena iz svijeta medija bit će ispitani na suđenju programskom direktoru Nove TV Siniši Svilanu kojemu će početkom rujna početi suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu zbog primanja mita u gospodarskom poslovanju .

Dogovoreno je to na pripremnom ročištu, a ukupno 13 novih svjedoka predložio je Svilanov branitelj Ljubo Pavasović Visković i oni do sada tijekom istrage nisu ispitani. Iako odvjetnik nije htio govoriti o imenima, potvrdio je samo da će sudnicom prodefilirati ‘dosta zanimljivih, poznatih osoba iz medija’.

Neke od tih osoba navodno su primale izdašna finanacijska sredstva kako bi pozitivno izvještavali o emisijama koje je emitirala tvrtka Vladimira Šelebaja i njegove bivše supruge Dijane Čuljak, Core Media.

Svilana se optužnicom tereti da je od 2004. godine do prosinca 2007. godine primao mjesečno 1000 eura za svaku emitiranu emisiju iz produkcije Šelebajeve tvrtke koji je i otvorio cijelu priču kako je programskom direktoru morao davati mito. Ukupno je tako primio 262.000 eura, a za taj je iznos na Novu tv progurao emisije ‘U sridu’, ‘Jedan na jedan’, ‘Rekonstrukcija’, ‘Istraga’, ‘Interijeri’.

Najviše novca, prema optužnici, dobio je za emitiranje emisije ‘U sridu’ i to čak 118.000 eura, ‘Istraga’ i ‘Istraga/Rekonstrukcija‘ Šelebaja je koštala 102.000 eura, dok je za emisiju ‘Jedan na jedan’ navodno Svilan tražio 30.000 eura. Najmanje je inkasirao za emisiju ‘Interijeri’ i to 12.000 eura.

Iako Svilan od početka tvrdi da od nikoga nije tražio, niti dobivao mito, osim Šelebaja terete ga još neki svjedoci. Među ostalima, tu je menadžer Edvin Softić koji je bio poslovni partner supružnika Šelebaj. On je Svilanu, ispričao je tijekom istrage, osobno dao pet ili šest tisuća eura provizije za emisiju ‘U sridu’. Veliku ulogu u plasiranju materijala iz produkcije Šelebajevih navodno je imala i Hloverka Novak Srzić za koju Šelebaj tvrdi da je bila veza i prema drugim jakim televizijskim imenima. Ona se, a to je u svom iskazu ispričao i Softić, angažirala oko otkupa mesije ‘U sridu’.

- Kada se pregovaralo o otkupu emisije “U sridu” Dijana Čuljak, Hloverka Novak Srzić i Vladimir Šelebaj dogovorili su da se u cijelu priču uključi i Siniša Svilan, da mu se daje provizija. Rečeno mi je da će Svilan dobivati tisuću eura za svaku emisiju iz produkcije Core Medije koja će se prikazati na Novoj TV - svjedočio je Softić.

O isplati mita bit će ispitan ugroženi svjedok kodnog imena Krešo koji je tijekom istrage detaljno opisivao gdje je sve Šelebaj predavao novac Svilanu. Radi se o prostorijama Core Medije u Gundulićevoj uluci te o poznatim zagrebačkim restoranima i lokalima poput Orient Expressa u Teslinoj, restorana Marcellino u Jurjevskoj, u Balonu, hotelu Esplanade.

Jedan od Šelebajevih zaposlenika, Tonček Mandić, otkrio je kako je novac za Svilana spreman u posebnu kovertu s natpisom ‘scenario’, a isto tako je bio prikazan u troškovniku tvrtke.

Već je poznato da će tijekom suđenja biti ispitani i Denis Latin, direktorica informativnog programa Nove TV Iva Gačić, koja je već pričala o tome da se protivila suradnji s Core Medijom obzirom da je bila u vlasništvu supruga kolegice s konkurentske televizije, a bitan će biti i svjedok Nedžad Haznadar. On je svjedočio da je njegov projekt ‘Istinite priče’ maknut s ekrana jer je odbio ‘honorirati’ Svilana.

Iako se Svilan branio kako nije jedini donosio odluke o novim projektima, demantirao ga je tijekom istrage generalni direktor s Nove TV Branko Čakarmiš. On je svjedočio da je Svilan potpuno samostalno birao projekte iz vanjske produkcije jer je najbolje poznavao hrvatsko tržište, a to bi trebao ponoviti i tijekom glavne rasprave. Među svjedocima su i Andrej Rora, Miljenko Manjkas te Ana Jelinić.

Autor: Martina Butorac, Marin Dešković

Povratak

AKTUALNO