hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Novokmet: Znam da nas mrze, ali baš me briga. Ja ću potpuno promijeniti televiziju

29.07.2012.

Ne bojim se izazova. Imao sam opciju - ili pokušati nešto napraviti ili ostati po strani, pametovati i kukati - kaže Domagoj Novokmet, privremeni glavni ravnatelj HRT-a , o tome zašto je odlučio prihvatiti glavnu funkciju na Prisavlju. Svjestan je, kaže, da će njegov mandat potrajati samo nekoliko mjeseci, najkasnije do Nove godine, do kada bi se trebao provesti novi natječaj na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo HRT-a. Ali, to ga ne sprečava da za HRT pravi velike planove. Ovo ljeto Novokmet neće otići ni na godišnji odmor.

- To što ova ekipa neće dugo biti na čelu HRT-a nije toliko važno. U ovom trenutku želimo na HRT-u napraviti što više. Ne može se uvijek čekati idealan trenutak. Čekanje idealnih uvjeta samo je, zapravo, isprika za nečinjenje. Bio sam upoznat sa situacijom i znao sam s čim se sve susrećem. HRT je sada jedan trom, umrtvljen sustav, financijska situacija nam je loša i trebat će vremena da se neke stvari promijene. Znam i da mnogo toga što započnemo nećemo uspjeti završiti, ali barem ćemo pokrenuti stvari tako da kad nova ekipa dođe, može samo nastaviti raditi. Želimo trasirati put HRT-u u smjeru u kojem javni servisi u 21. stoljeću moraju ići - kaže Novokmet i pojašnjava.

- Nije rješenje u tome da se javna TV natječe s komercijalnim televizijama, niti je rješenje da se javni sadržaji guraju u neke ponoćne termine. Podržavam tezu da gledatelji za pretplatu koju plaćaju moraju dobiti ono što je društvu potrebno. Sve što u ovom trenutku radimo u kući, radimo s ciljem da srušimo taj mit kako Hrvate ne zanimaju javni sadržaji - tvrdi v.d. glavnog ravnatelja.

Program bez politike

Jedan od najvećih projekata koje planira pokrenuti u svom kratkom mandatu je program HRT3. Riječ je o kanalu koji će se sastojati isključivo od javnih sadržaja, odnosno na kojem će se emitirati samo znanstvene, obrazovne, kulturne, glazbene i slične emisije.

- Neće tamo biti mjesta za politiku - ističe Novokmet, koji planira pokrenuti i informativno-dokumentarni kanal HRT4, ali tek kad se osiguraju svi tehnički uvjeti te nabavi potrebna oprema.

- Ojačat ćemo i prebaciti u bolje termine neke emisije poput Hrvatske uživo, vratit ćemo na ekrane reportažni magazin kojeg godinama nije bilo i osigurati prostor za javnu debatu. Neke stare projekte ćemo osvježiti, a planiramo pokrenuti i niz novih emisija, drugačije dramske sadržaje, filmove i serije. Odlučili smo raspisati i novi natječaj za otkup dramskih serija - otvoren je Novokmet, koji ipak nije želio iznositi previše detalja o svojim planovima niti otkriti što će biti s nekim emisijama poput “Otvorenog” koje je vodila Hloverka Novak-Srzić. No, po svemu sudeći ta emisija neće se više pojaviti u dosadašnjem obliku niti s dosadašnjim urednicima i voditeljima. Dalo se to naslutiti i iz nekih Novokmetovih ranijih izjava u medijima poput one kako “Hloverki, čije se ime godinama vezalo uz korupciju i afere, nije mjesto na ekranu te kako bi se on na njezinu mjestu sam maknuo”.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Autor: Rozita Vuković, Klara Rožman

Povratak

AKTUALNO