hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HRVATSKO SLOVO: Karamarko, želimo vam puno sreće!

14.08.2012.

ZAGREB » U ministarstvu uprave pripremaju se zakonske promjene temeljem kojih će udruge koje se (su)financiraju iz državnog proračuna, gubiti pravo na taj novac u slučaju davanja izravne potpore nekoj od političkih stranaka. Nije jasno može li se to uopće provesti, ali ako se u Banskim doista odluče za takvo rješenje, postavit će se, primjerice, pitanje što je s novinama koje primaju državne dotacije. Hoće li se možda i na njih protegnuti zahtjev da se ne svrstavaju uz pojedine političare?
   
Kritički prema Vladi

Hrvatsko slovo, tjednik za kulturu kako piše u zaglavlju, redovito objavljuje vrlo tvrde nacionalne tekstove, izrazito kritičke prema aktualnoj Vladi i pohvalne za HDZ. To samo po sebi nije naročito zanimljivo, premda Hrvatsko slovo izlazi uz potporu ministarstva kulture, ove su godine iz tog izvora dobili 400 tisuća kuna. Ali, u intervju s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, koji je prije četiri dana izašao u Hrvatskom slovu, pozornost privlači jedna uistinu interesantna stilska figura. Na kraju opširnog intervjua, Dubravka Vidak i Stjepan Šešelj koji su vodili razgovor zapisali su: Poštovani gospodine Karamarko, predsjedniče Hrvatske demokratske zajednice, želimo Vam puno sreće i ustrajnosti i nadamo se da nas ne ćete iznevjeriti. Posve je neuobičajeno da se u novinskom intervjuu na ovaj način komunicira s istaknutim političarom. Pokušali smo stoga od književnika Šešelja, koji je glavni urednik Hrvatskog slova, doznati što ga je motiviralo na ovakav odnos prema Karamarku. No, Šešelj je samo odbrusio da ne želi s nama razgovarati. Nije pomoglo ni naše inzistiranje da mu novine financiraju porezni obveznici, pa je zato dužan određena objašnjena. Inače, nakladnik Hrvatskog slova je Hrvatska kulturna zaklada kojom, kako se navodi na njihovoj web stranici, »upravljaju isključivo Hrvati i osvjedočeni prijatelji hrvatske države i kulture«. U programskim ciljevima HKZ-a ističe se kako Zaklada u svojem djelovanju polazi od činjenice da su u »tobožnjoj velesvjetskoj skrbi za ljudska prava« Hrvatsku premrežile razne organizacije »radi promjene lika hrvatske države«. Nismo jučer uspjeli saznati namjerava li možda ministrica kulture Andrea Zlatar, poput kolege Arsena Bauka, ministra uprave, uskraćivati novčanu potporu novinama koje se nedvosmisleno izjašnjavaju za neku od stranaka, konkretno glavnog političkog protivnika.
   
Ogorčenje u Novostima

Ministarstvo kulture nema veze s financiranjem Novosti čiji je izdavač Srpsko narodno vijeće. Taj »samostalni srpski tjednik« država također dotira, ali preko Savjeta za nacionalne manjine koji je 2011. godine Novostima dodijelio tri milijuna i 600 tisuća kuna. No, glavni urednik novina Ivica Đikić tvrdi da predsjednik Ivo Josipović želi Novostima ukinuti državni novac. O tome je Đikić pisao i u novom broju ovog tjednika.
    – Ne mogu govoriti o imenima, ali pouzdano znam da se predsjednik Josipović već neko vrijeme u razgovoru s državnim dužnosnicima i drugim ljudima zalaže za prestanak financiranja Novosti iz proračuna. Ne želim ulaziti u to je li dobro ili nije da se Novosti ovako financiraju, međutim to nije posao predsjednika Republike. Josipović ovakvim uplitanjem krši svoje ustavne ovlasti, a motiviraju ga, uvjeren sam u to, isključivo naši tekstovi o poslovanju njegovog prijatelja Marka Vojkovića sa ZAMP-om, rekao nam je Đikić.
    Iz Ureda predsjednika demantiraju da se Josipović bavi Novostima »iako je razložno upitati se zašto država daje velik novac za taj tjednik s tiražom 900 primjeraka dok državni Vjesnik i druge privatne novine propadaju«.


Ured predsjednika: Napadi iz Novosti politički motivirani
   
    »Jasno je da napadi iz Novosti na predsjednika imaju političku pozadinu. Nekoliko dana prije objave Đikićevog komentara, dobili smo pismo Milorada Pupovca, predsjednika SNV-a, s tezama identičnim Đikićevima, čak su neke rečenice iste. Očigledno je da se na ovaj način nastoji diskreditirati predsjednikovo otvaranje i prema drugim predstavnicima srpske nacionalne manjine, Pupovac smatra da je on jedini ovlašten za to«, objašnjavaju u Uredu predsjednika Josipovića koji je na nedavnu proslavu Oluje u Knin pozvao Veljka Đakulu i time izazvao revolt Pupovca i SDSS-a.




Dražen Ciglenečki

Povratak

AKTUALNO