hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Povratak Zorana Šprajca: Tom Cruise u ‘Nemogućoj misiji’ je uspio, možda se i meni posreći

31.08.2012.

Zoran Šprajc nakon stanke od osam mjeseci u ponedjeljak se vraća zakormilo središnje informativne emisije javne televizije. Tijekom osmomjesečne suspenzije Šprajc nije davao intervjue, a šutnju prekida razgovorom za Studio u kojem objašnjava po čemu je sličan Tomu Cruiseu. Premda Silvija Luks nipošto nije Šprajcova Katie Holmes, urednik (koji će emisiju voditi od ponedjeljka do četvrtka) otkriva zašto misli da je ona mila i draga ženica. Dotaknuo se i Sandre Križanec i Ivana Jabuke, koji su ga tijekom suspenzije oštro kritizirali, a pošto nije zlopamtilo, pozvat će ih da njegov Dnevnik uljepšaju svojim reporterskim prilozima, ako će zadovoljiti standarde.

Dizanje iz pepela

• Imate li tremu uoči povratka u Dnevnik, u ponedjeljak?

- Da budem iskren, imam tremu veću nego kada sam prije osam godina prvi put sjeo u dnevnički stolac. Samo ovaj put to nije trema od kamere, strah od voditeljskih pogrešaka i lapsusa. Ovaj put dolazim u Dnevnik koji je na najnižim razinama gledanosti u povijesti, sa zadatkom da ga dignemo iz pepela i učinimo informativnim liderom na medijskom tržištu. A to treba ostvariti u izuzetno limitiranim tehničkim, kadrovskim i organizacijskim uvjetima. Čini se kao ‘Nemoguća misija 4’, ali i Tom Cruise na kraju filma sa svojom ekipom uspije stvar sretno privesti kraju pa se nadam da će i nama to uspjeti. Samo se to neće dogoditi u dva sata nego nam za to treba barem dvije godine mukotrpnog rada.

Oskudno medijsko tržište

• Vi ipak niste Tom Cruise. Tko će vam pomoći u misiji pretvaranja središnje informativne emisije HTV-a u lidera na medijskom tržištu?

- Ljudi na koje se mogu s punim povjerenjem osloniti, koji znaju više od mene i koji dijele istu viziju TV kvalitete i informativnosti. Sve to ulijeva mi sigurnost i vjeru da možemo uspjeti.

• Koje će biti glavne razlike u Dnevniku što ćete ga sada voditi u odnosu na dosadašnje emisije?

- Pa, moja filozofija je - mnogo malih koraka. Ima toliko stvari koje treba popraviti da bi Dnevnik kao televizijska cjelina zablistao punim sjajem. Riječ je o pogreškama, propustima ili nemaru, koji se pojedinačno možda ne čine tako strašnima, ali ukupno daju lošu sliku cijele emisije. Namjeravamo i suštinski promijeniti pristup vijestima. Nismo konobari koji će podilaziti gledateljima i donositi vijesti po narudžbi, a nismo ni strojevi koji će ih izbacivati bez objašnjenja. Vijest bez konteksta nije vijest.

Želimo od Dnevnika napraviti udarnu političku emisiju, koja će poreznim obveznicima davati ključne informacije na osnovi kojih će odlučivati na izborima. Politika će zato biti u središtu naše pozornosti. Unutarnja politika, vanjska politika, ekonomska, socijalna, kulturna, poljoprivredna, komunalna politika, svaku bitnu političku odluku i događaj nastojat ćemo temeljito osvijetliti i preispitati. I naravno, donositi što više svojih vijesti. Dugoročno, Informativni program HTV-a mora postati najrelevantniji izvor informacija u zemlji.

• Možete li nam nešto pobliže reći o Temi dana, koja u sklopu sheme kreće uoči središnje informativne emisije?

- To je dnevni mini-talk show koji se jako svidio programskom vodstvu.

• Dnevnik ćete voditi vi, Branko Nađvinski i Goran Brozović. Zbog čega nema ni jedne urednice?

- Ja samo znam da ću preuzeti najveći broj šihti u tjednu, a tko će još uz mene voditi Dnevnik, o tome će odlučiti Sanja Mikleušević-Pavić. Žensko lice uopće nije isključeno, dapače.
Oni su vrsni reporteri

• Znate li možda što će raditi Ivan Jabuka i Sandra Križanac, donedavni urednici te emisije? Hoćete li ih možda angažirati da naprave neki prilog za vaš Dnevnik?

- Oni nisu u mojoj nadležnosti, svatko od njih obavio je razgovor sa šeficom i s njom dogovorio svoj budući angažman, a što se mene tiče, nisam zlopamtilo. Oboje su dobri reporteri i bez obzira na izrazito nekorektne izjave koje su davali nakon moje suspenzije, uvijek se mogu javiti s nekom temom ili prilogom. Ako zadovoljavaju profesionalne standarde, naravno.

• Svi ističu da su na Prisavlje došla neka nova vremena. Kako biste vi opisali to novo vrijeme?

- Novo vrijeme na Prisavlje će doći tek kada dođe glavni ravnatelj s punim mandatom da prione ozbiljnom restrukturiranju firme, rješavanju viška zaposlenih, funkcionalnoj integraciji radija, televizije i weba i golemog ulaganja u tehnološku obnovu.

• Posljednjih tjedana mediji izvještavaju o vašoj svađi sa Silvijom Luks. Što je gospođa Luks točno napravila da ste tako izgubili živce?

- Gospođa Luks je izuzetno mila i draga osoba koju želim što češće viđati pa ćemo to nastaviti u sudnici Općinskog kaznenog suda. Ondje će morati objasniti svoje objekcije na moj račun. Inače bi ispalo da laže i kleveće, što bi me čudilo od takve vrsne novinarke.

• Hoće li se vaš povratak u središnju informativnu emisiju odvijati u skladu s porukom spota ‘Imamo stav’?

- Bez obzira na primjedbe gospođe Luks i na taj slogan, novinar mora imati stav. Ne prema političkim strankama, nego prema trošenju novca poreznih obveznika, prema nepravdi i diskriminaciji, folirantima i prevarantima, stav prema dobrom i prema loše obavljenom javnom poslu. Ali taj stav dolazi tek na kraju, kada imamo sve relevantne informacije. I takav stav sigurno ću i dalje imati i kao čovjek i kao novinar i kao urednik Dnevnika.

• Prošle jeseni kandidirali ste se za glavnog urednika. Hoćete li tu avanturu pokušati ponoviti?

- Tada su okolnosti bile potpuno drugačije i moj je motiv bio upravo Informativni program. Vidio sam da se odozdo ništa ne može promijeniti pa sam zbog sebe, svoje profesionalne savjesti i svojih kolega u programu to pokušao odozgo. Nažalost ili nasreću u tome nisam uspio, a trenutačno svoju sreću ne vidim u funkcijama nego u dobrom Dnevniku.

Autor: Klara Rožman

Povratak

AKTUALNO