hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

U utrci za prvog čovjeka HRT-a Radman, Novokmet, Radić, Runjić

05.09.2012.

Za glavnog ravnatelja HRT-a javilo se osam kandidata – polovica od njih anonimne su, nemedijske osobe, a četvero je kandidata koji će ući u igru za izbor, doznajemo neslužbeno iz Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

Sabor potvrđuje

Kandidati o kojima će ozbiljno raspravljati članovi Odbora su Domagoj Novokmet (trenutačni v.d. glavnog ravnatelja HRT-a), Duško Radić, bivši glavni direktor programa Hrvatskog radija, Goran Radman, bivši direktor Microsofta Hrvatska i direktor Televizije Zagreb od 1987. do 1990., i Saša Runjić, bivši urednik Zabavnog programa RTL-a. Tko će dobiti ingerencije nad javnom televizijom, ovisit će o volji većine u Saboru. Do prije nekoliko mjeseci kao favorit dijela SDP-a, a uz podršku predsjednika Ive Josipovića, spominjao se Radman. U političkim kuloarima SDP-a prepričava se da je premijer Zoran Milanović u to vrijeme bio nezainteresiran za kadroviranje na HRT-u, no da se tijekom ljeta počeo zanimati, a Radman mu nije kandidat po volji. Počela se implicirati šansa Runjiću. Saboru će kandidata ponuditi nadležni odbor, a u njemu se čuju stavovi da Runjić i Novokmet ne ispunjavaju uvjete te da će morati dobro raspraviti što znači uvjet iz natječaja da ravnatelj “mora imati najmanje deset godina iskustva na odgovornim poslovima u medijima ili drugim poslovnim sustavima” te da HRT-om ne može upravljati netko tko nije iz medija.

Ispunjava uvjete

Novokmet smatra da ispunjava uvjete iako nije deset godina na šefovskoj poziciji. – Uvjeti za ravnatelja jednaki su kao i za v.d. – kazao je.

Runjić kaže da se ne bi javio da misli da nema šansu.

– Mislim da većina u Saboru želi napraviti doista javnu televiziju i to mislim napraviti. Nadam se da će prepoznati moj program i očekujem potporu većine i predsjednika – kazao je Runjić.

Za Programsko vijeće javilo se 30 kandidata, a za Nadzorni odbor 16. Odbor će se sastati 20. rujna.

Domagoj Novokmet

Sadašnji v.d. glavnog ravnatelja HRT-a bivši je urednik Mozaičnog programa i iza sebe ima 18 godina rada. Pod njegovom palicom već se počela slagati nova koncepcija na HRT-u, a on ističe da je posao ravnatelja koncentriran na poslovni dio, a ne program. Drži da ima šanse za pobjedu.

Duško Radić

Bivši glavni urednik Hrvatskog radija kao adut ističe da je on proizvod te kuće i da ima jaku stručnu biografiju. Počeo je kao novinar na Radio Sljemenu, u više je mandata bio glavni urednik, ali i direktor marketinga. Javljao se na više natječaja i prvi inzistirao na HRT-u kao javnom servisu, što sad svi zagovaraju.

Goran Radman

Bivši direktor Microsofta Hrvatska, direktor Televizije Zagreb od 1987. do 1990. godine, nekadašnji izvršni sekretar CK SKH, danas je dekan sveučilišta Vern i predsjednik partnerske informatičke tvrtke Sense Consulting te osnivač tvrtke Nautar za poslovno savjetovanje. S njim nismo uspjeli kontaktirati.

Saša Runjić

Vlasnik produkcijske kuće Fikcija, koji je za HTV radio Kazalište u kući te bivši urednik Zabavnog programa RTL-a. O programu nije želio govoriti prije nego što ga predstavi Odboru za medije, a funkciju glavnog ravnatelja smatra najvećim profesionalnim izazovom. O sadašnjoj shemi nije želio govoriti jer cijeni Novokmeta.

Piše: Velinka Knežević/VLM

Povratak

AKTUALNO