hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Vicdan Özerdem u hrvatskom pritvoru smršavila čak 15 kg

06.09.2012.

ZAGREB » Centar za mirovne studije traži da se turska državljanka Vicdan Özerdem, čije izručenje traži Turska, a koja uživa azil u Njemačkoj, odmah pusti iz pritvora, da vrijeme do okončanja postupka provede na slobodi, da se postupak što žurnije provede, te da se zahtjev turskih vlasti ne prihvati. Özderdem je uhićena u Dubrovniku, trenutačno boravi u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu, kad je s obitelji došla na odmor u Hrvatsku izgledala je zdravo, a do danas je, zbog teškog psihičkog stanja i straha da će biti izručena, smršavila 15-ak kilograma, teško govori i teško hoda, kazala je na jučerašnjoj konferenciji za novinare programska voditeljica CMS-a Sandra Benčić.    

– Moja je kći zbog svojih opredjeljenja sumnjičena da je djelovala protiv države. Kao novinarka i ljevičarka u zatvoru je bila mučena, kazala je Ayfen Arik koja je zbog kćeri Vicdan Özerdem doputovala u Hrvatsku.

 Svakim posjetom kćeri vidim kako je njeno stanje sve gore i molim Hrvatsku da joj pomogne, izjavila je Arik na kojoj se usprkos kontroli iščitavala duboka zabrinutost.

Zbog dugotrajnog boravka u turskim zatvorima i mučenja Özerdem ima PTSP i Wernicke-Korsakovljev sindrom što je posljedica štrajka glađu. Istrage o toj akciji turske vojske, nazvanoj »Povratak u život«, počele su tek 2009. godine, a do sada su osuđeni tek neki izravni počinitelji, niti jedan naredbodavac.

Benčić je kazala da razumije kako policija djeluje po Interpolovoj tjeralici, temeljem koje je Özerdem uhićena, ali se ne slaže s time da osoba u ovakvom slučaju bude u pritvoru 40 dana, koliki je rok Turskoj da dostavi svoj zahtjev, što ona redovito čini u krajnji čas. Sudski postupak, koji će početi nakon što dokumentacija bude prevedena na hrvatski jezik, mogao bi potrajati mjesec dana. Benčić je upozorila da Hrvatska nema sustav priznavanja odluka o davanju azila u članicama EU, a ako je neka članica odbila zahtjev za izručenjem, onda bi Hrvatska takvu osobu odmah trebala vratiti u zemlju pružateljicu azila, smatra Benčić.

T. Ponoš

Povratak

AKTUALNO