hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Odlazak Večernjakova romantičara koji je živio u redakciji

14.09.2012.

S navršene 92 godine otišao je Virgil Kurbel, jedan od najstarijih i najosebujnijih hrvatskih novinara, koji je najveći dio svog života proveo u Večernjem listu. Baš doslovno proveo u Večernjaku, jer je i nakon umirovljenja 1985. godine pa do prije godinu dana, svakodnevno oko podneva dolazio u redakciju, a iz nje odlazio poslije trećeg televizijskog dnevnika.

Virgil Kurbel, rođeni Osječanin (10. travnja 1920.) počeo se baviti novinarstvom u Glasu Slavonije (od 1945. do 1959.), a početkom 1959. došao je u zagrebački Večernji vjesnik iz kojeg je 1959. iznikao Večernjak.

U vrijeme Hrvatskog proljeća zbog svojih je tekstova marginaliziran, a 1974. je napisao „Rječnik suvremenog novinarstva“ koji je trajno zabranjen rješenjem Okružnog suda u Zagrebu.

Pamtit ćemo ga kao „hodajuću enciklopediju“, poliglota, novinara koji je imao mnoge interese od vanjskopolitičkih tema (vanjskopolitička rubrika bila mu je domicilna) do kulture i, naročito, sporta. Mrzio je neznanje, a volio opušten razgovor o važnim temama. Čitao je sve novine na raznim jezicima koje bi došle pod ruku, izrezivao i arhivirao članke, a nije volio kompjuter i sve što je on donio. Svojim je savjetima pomogao mnogim danas etabliranim novinarima, za koje je Virgil jedan od posljednjih izdanaka „romantičarske novinarske generacije“.

Povratak

AKTUALNO