hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Novinari platili ZAMP-u 345 tisuća kuna da se brine za njihova prava

27.09.2012.

DRUŠTVO za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP), zaduženo da novinarima isplaćuje naknade od presscliping agencija koje koriste njihove tekstove, isplatilo je Hrvatskom društvu skladatelja (HDS), odnosno njihovoj stručnoj službi ZAMP-u, najmanje 345 tisuća kuna. Prema svemu sudeći, taj je novac završio izravno na računu Emporiona Marka Vojkovića!

Moraju "prema zakonu"

Naime, DZNAP je angažirao HDS ZAMP za pomoćne poslove i to poslove računovodstva, knjigovodstva i za pravne poslove, a prema ugovoru iz 2008. godine "novinari" su se obvezali za to plaćati ZAMP-u 20 posto od ukupnih prihoda. Na naš upit zbog čega strukovna udruga novinara angažira udrugu "skladatelja", odgovorio je Ivica Grčar, predsjednik DZNAP-a.

"Prema zakonu, trebali smo osnovati radnu službu za obavljanje tih poslova, no HDS-ZAMP je zapravo jedina agencija koja je zadužena za zaštitu autorskih prava pa smo sve to uradili preko njih. Imamo manje troškove računovodstva i administracije te nemamo troškova za radnu službu, sve to za nas radi ZAMP", kaže Grčar.

A kako jedina agencija za zaštitu autorskih prava posluje jedino s Emporionom Marka Vojkovića, tako ista tvrtka obavlja i poslove za DZNAP. Naime, prema "Ugovoru o poslovno-tehničkoj suradnji", kojeg su potpisali HDS ZAMP i Emporion, privatna Vojkovićeva tvrtka obavlja sve administrativne, tehničke ili pomoćne poslove ZAMP-a. Slijedom toga, obavlja i poslove za ovu novinarsku udrugu.  

Podsjetimo, direktor ZAMP-a Nenad Marčec potvrdio je za Index da je ZAMP dio svojih poslova, posebno informatičkih, te nekih poslova unosa podataka i knjigovodstva povjerio Emporionu te da tako rade posljednjih 20 godina.

Predsjednik Josipović preporučio ZAMP

Predsjednik organizacije koja bi se trebala baviti zaštitom autorskih prava novinara tvrdi da ga kao predsjednika DZNAP-a ne zanima previše gdje njihov novac završava i kome ide. Zanima ga jedino činjenica da od ZAMP-a dobivaju uslugu za koju su angažirani. Inače, DZNAP se osnovao zbog "poticanja novinarske kreativnosti i vrednovanja novinarskog autorskog rada".

Na temelju dva ugovora s pressclipping agencijama, koje drže 80 posto ovog tržišta, prošle je godine novinarima i nakladnicima podijeljeno 1.034.000 kuna. Ukupno je prikupljeno 1.727.653,93 kune, od čega je 20 posto otišlo ZAMP-u, a 10 posto DZNAP-u. Postavlja se pitanje je li DZNAP mogao proći jefitnije angažirajući nekog drugog.

No, u razgovoru s članovima DZNAP-a, kao i sa samim predsjednikom Grčarom, od svih smo dobili informaciju da su bili primorani na suradnju sa ZAMP-om "jer tako nalaže zakon". Štoviše, sam predsjednik Ivo Josipović osvrnuo se na ovu temu u jednom od svojih medijskih nastupa pa se tako obratio novinaru ovim riječima:
 
"Imate i udruge koje štite prava članova, poput izvođača, novinara, književnika, filmskih umjetnika. I svi oni rade preko ZAMP-a koji je tehnički osposobljena ekipa. Vas isto štiti ZAMP ako ste član odgovarajuće novinarske udruge", rekao je tada Josipović.

Stručnu službu imaju samo "skladatelji"
 
Na temelju te floskule o "osposobljenoj stručnoj ekipi", osim DZNAP-a, pod kapom ZAMP-a su i HUZIP (Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava), ZAPRAF (Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada),  DHFR (Društva hrvatskih filmskih redatelja), ZANA (Udruga za zaštitu prava nakladnika).  To znači da gotovo sve poslove i za njih obavlja Emoprion.

Valja pojasniti kako se u ovom slučaju radi o Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima, točnije članku 157. koji regulira rad Udruga za kolektivno ostvarivanje prava. U stavku dva tog članka navodi se kako Udruge moraju imati "stručnu službu s najmanje jednom zaposlenom osobom sa završenim pravnim fakultetom". DZNAP i druge udruge izgleda da nemaju stručne službe pa su primorane angažirati ZAMP koji, preko Emporiona, ima osposobljenu stručnu službu.
 
Bitno je podsjetiti da je porezna uprava još 2005. godine ispitivala poslovanje ZAMP-a i Emporiona upitavši se "je li poslove HDS-a, odnosno ZAMP-a kao njihove stručne službe, obavljala tvrtka Emporion". Zavod za intelektualno vlasništvo kao nadzorno tijelo to je opovrgnuo, ali sada postoji još jedan do sada nepoznati detalj.  

Linić sada nema vremena na ZAMP!?
 
DZNAP je angažirao, neovisno od HDS ZAMP-a, revizorsku tvrtku, za provjeru vlastitog poslovanja. HDS je "novinarima" nudio i vlastitog revizora po povoljnoj cijeni, no DZNAP se odlučio na tvrtku Kopun i njihove usluge platio 12 tisuća kuna. A evo što je neovisna revizorska tvrtka utvrdila.
 
"Kako bi se osiguralo daljnje usklađenje aktivnosti u skladu sa propisima, neophodno je: 1. Osigurati prijenos novčanih sredstva sa računa HDS ZAMP na DZNAP; 2. Osigurati kontrolu prijava press clipping agencija. Naime, trenutačno HDS ZAMP ne vrši fizičku kontrolu prijavljenih iznosa press clipping agencija; 3. Izraditi financijske izvještaje za razdoblje od početka poslovanja DZNAP-a", stoji na kraju revizorskog izvješća koje se gotovo pa poklapa s nadzorom Porezne uprave iz 2005. godine koja je zamjerila HDS-u da im sve poslove iz njihove domene odrađuje Emporion.

Odnosno ako ova preporuka vrijedi za Udrugu koja se bavi novinarskim autorskim pravima kako to da se ona ne odnosi na Udrugu koja se bavi zaštitom autorskih prava glazbenika?

Ministarstvo financija se od ožujka ove godine nije očitovalo na napise Indexa o ZAMP-u.

Piše: Ilko Čimić

Povratak

AKTUALNO