hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Slom medija: U EPH-u i do 19 posto manje plaće, Styria isisava posljednji novac

22.10.2012.

Odlukom vodstva EPH, plaće zaposlenima u Globusu i ostalim izdanjima EPH Medije od ovog mjeseca bit će srezane za 11 posto, a stalno zaposlenima u Jutarnjem listu najavljeno je rezanje plaća od čak - 19 posto.

Najnovija je to vijest iz Europapress Holdinga, kako se često navodi, najmoćnijeg hrvatskog novinskog izdavača u suvlasništvu medijskog tajkuna Ninoslava Pavića kojega sada potresa kriza – najveća od osnivanja te medijske kompanije.
Naime, nakon ovoljetnog privremenog 'saniranja' mogućeg štrajka u Vjesniku d.d., državnoj tiskari u kojoj se tiska većina izdanja EPH, radnici tog državnog poduzeća prije desetak dana održali su prvi štrajk upozorenja i nekoliko sati zaustavili strojeve. Štrajk i moguće dugotrajno zaustavljanje novinske rotacije, gdje se tiska Jutarnji list i Sportske novosti - sada je sasvim izgledna opcija ne isplate li se radnicima plaće za srpanj i ne odredi li se država, kao vlasnik, prema sudbini tog poduzeća.

Od grafičara do portira

Prema posljednjim informacijama, Nadzorni odbor Vjesnika d.d. prošlog je tjedna prihvatio program restrukturiranja te tvrtke prema kojem bi od sadašnjih 350 zaposlenih njih - 135 trebalo biti proglašeno tehnološkim viškom, otišlo bi u mirovinu ili bi im bila ponuđena druga radna mjesta – grafičari bi trebali postati portiri, čistači, ili priučeni vatrogasci. Sindikat je protiv tog programa koji radnicima nije niti predstavljen, a radnička je poruka sasvim jednostavna – država je krenula džonom i štrajk im se čini jedinom opcijom u borbi za ostvarenje prava.
Kolateralna žrtva u tom slučaju bio bi Pavićev EPH čija bi izdanja, a prvenstveno dnevne novine – Jutarnji list i Sportske novosti, mogla biti izbačena s kioska.

No, s druge strane, Ninoslav Pavić kao suvlasnik EPH pod rastućim je pritiskom ravnopravnog partnera – njemačkog WAZ-a koji se, nakon Rumunjske i Bugarske, nedavno povukao iz Srbije, a najavio je i skoro povlačenje iz Hrvatske. Prema upućenima, rok za redefiniranje partnerskog odnosa EPH i WAZ-a produljen je, na 'dobru volju' njemačkog partnera - samo do veljače iduće godine.

Iako je i to dovoljan razlog za alarm u EPH, najnovije drastično rezanje plaća novinarima Globusa, a naročito Jutarnjeg lista, ipak je očekivana rudimentarna reakcija medijskog tajkuna na najneposredniju i još opasniju prijetnju iz njegovog, sada izrazito neprijateljskog, poslovnog okruženja.

Naime, prijetnju banaka koje su, tvrde upućeni, od EPH zahtijevale hitnu izradu i provedbu programa restrukturiranja kojim će im, najkasnije do kraja godine, dokazati sposobnost vraćanja kredita.
Situacija je za EPH iznimno ozbiljna jer su, kao što je Objektiv nedavno pisao, tijekom rujna i u listopadu toj medijskoj kući stigle su na naplatu prve rate iznimno velikih kredita koje su EPH-u relativno nedavno odobrile HBOR i Raiffeisen banka u iznosu od 29 milijuna kuna, kao i Zagrebačka banka koja je krajem prošle godine ' preuzela' kredit u iznosu od 16,3 milijuna eura 'isposlovan' još 2007.kod UniCredit Bank Austria. U oba slučaja neplaćanja kredita, banke sjedaju na založenu imovinu – nekretnine,tiskaru Slobodne Dalmacije i trećinu njezinih dionica, ali i brendove Globus, Globus nacionalni tjednik i Doktor u kući.

Dakle, ukupno, u rujnu – odnosno listopadu, EPH je za otplatu rata tih kredita trebao, prema ugovornim odredbama isplatiti oko 5,9 milijuna kuna. Pridoda li se tome i nedavno 'interventno' plaćanje svih dospjelih obaveza prema Vjesniku d.d. za tiskanje njihovih novina u iznosu većem od 3,2 milijuna kuna i to za plaće grafičara koji su zaprijetili štrajkom - Paviću je, tvrde mnogi, izbijen gotovo posljednji novac s računa.

I Styria u kaosu

Ceh bi ovaj put trebali platiti i njegovi zaposlenici koji plaću iz mjeseca u mjesec dobivaju sve kasnije. Naime, prema obavijesti direktora Janka Goleša koja je poslana zaposlenima u EPH, djelatnicima EPH Medije – prvenstveno onima u Globusu plaća će biti smanjena za 11 posto, a ta će se odluka početi primjenjivati u listopadu i trajat će, poručuju iz EPH, maksimalno šest mjeseci.

Prema njegovom pismu, pravna i kadrovska služba napravit će simulaciju novih plaća za sve djelatnike koji će ih moći usporediti sa sadašnjim primanjima, a ako kresanja budu veća od 11 posto, direktor Goleš najavio je da će 'osobno reagirati'.
S druge strane, novinarima i ostalim zaposlenima u EPH-ovu 'admiralskom brodu' – Jutarnjem listu – sprema se kresanje plaća od čak 19 posto, jer je i Raiffeisen smanjio iznos revolving kredita za isplatu plaća zaposlenicima. Bez obzira što je sindikat jednoglasno odbio dati suglasnost na prijedlog za smanjenje plaća, Uprava EPH je ponovila svoj zahtjev, a skupština sindikata ga je sredinom prošlog tjedna opet odbila pozivajući se na kolektivni ugovor kojeg je Uprava jednostrano prekinula.
U međuvremenu, EPH potresaju sve češći odlasci novinara, otkazi zaposlenicima, kao i najava provedbe konfuznih odluka koje uzrokuju kaos u redakcijama. Primjerice, poput one da se cijela redakcija Sportskih novosti, njih četrdesetak zaposlenih, preseli i 'spoji' sa sportskom redakcijom Jutarnjeg lista i fizički 'uđe' u njihov prostor gdje ima mjesta za - samo petnaestak zaposlenih.

No, ako je u EPH situacija dramatična i dolazi do 'skupljanja' te medijske kuće, ni u konkurentskoj Styriji, izdavaču Večernjeg lista, 24sata i ostalih izdanja – situacija nije bolja. No, tamo mnogi sumnjaju na izvlačenje posljednjeg kapitala iz nekad moćnog Večernjaka praćeno otkazima i kresanjima plaća.

Naime, propašću Foruma, ozbiljnog političkog tjednika na posao u Večernjak nisu vraćeni svi od 17 angažiranih u tom propalom projektu, a i oni koji su vraćeni – smanjena im je plaća i to često u većem omjeru nego njihovim kolegama u konkurentskom EPH-u. Nakon prošlogodišnjeg sloma štrajka Večernjakovaca i vala otkaza u toj novini, nedavno su otkazi podijeljeni i u novom mediju 24sata TV – višak je bilo šest zaposlenika. Sve su glasnije i najave o novom valu otkaza i gašenju nekih Styrijinih izdanja – primjerice Poslovnog dnevnika. Neki sumnjaju čak i na povlačenje Styrije iz Hrvatske – opravdavajući to činjenicoma da tu nema više ekstra profita, jer je izvučen i posljednji novac.

Najkonkretniji je tu Anton Filić, šef Sindikata novinara Hrvatske i bivši glavni sindikalaca Večernjaka koji u posljednjem „Novinaru“ ponavlja gorku istinu.
„Styria je Večernji list kupila za 26 milijuna maraka, a iz njega prodajom različitih logistika izvukla – prodajom udjela u VIPNetu (procjena Nacionala) 280 milijuna kuna, prodajom udjela u Tisku (procjena brokera) 420 milijuna kuna, prodajom zgrade na Cvjetnom trgu (procjena stručnjaka za nekretnine) 60 milijuna kuna i prodajom udjela u Distri pressu (informacija iz same Styrije) – 70 milijuna kuna. Neizvjesna je sudbina poslovnog prostora u Slavonskoj 4, iz kojega su večernjakovci iseljeni u srpnju prošle godine, a vrijednost mu je najmanje 75 milijuna kuna. No i bez toga je vidljivo da su Austrijanci iz Večernjeg lista izvukli najmanje blizu milijarde kuna“, zaključuje Filić.

Vremena izvlačenja novca iz medijskih kuća gotova su. Ceh sada plaćaju novinari – bez obzira bili oni u EPH ili Styriji.

Miroslav Edvin Habek



Povratak

AKTUALNO