hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Bivši zaposlenici Business.hr-a upozorili na gospodarski kriminal

09.11.2012.

Bivši zaposlenici Business.hr-a i BMG-a na današnjoj su konferenciji za novinare od nadležnih institucija zatražili zaštitu svojih stečenih prava i isplatu plaća.

Podsjetili su kako je tvrtka Business Media Grupa (BMG), izdavač dnevnog lista Business.hr i tjednika Aktual 7. studenoga otkaz ugovora o radu uručila 35 zaposlenika, ponudivši im da u naredna tri mjeseca rade za honorar od 1500 kuna. U trenutku otkaza, kažu, BMG radnicima duguje četiri do pet plaća, a bivši zaposlenici upozoravaju kako je to već drugi put u pet mjeseci da nakladnik Business.hr-a i Aktuala ide u stečaj i ostavlja dugove prema zaposlenicima i dobavljačima.

-To je drastičan slučaj kršenja radničkih prava. Inspekcije rada katastrofalno rade svoj posao, posebno kada je riječ o medijima-, poručio je i čelnik HND-a Zdenko Duka.

Na konferenciji su najavljene kaznene prijave za djela iz domene gospodarskog kriminala, gdje su odgovorne osobe Amir Šibić, Andrija Kević i Mujo Selimović prenošenjem nematerijalne imovine u vidu izdavačkih prava na druge tvrtke kojima su sami vlasnici, te tako nastavili ostvarivati prihode, a neisplatom zaostalih potraživanja su oštetili zaposlenike i državu za višemilijunske iznose, za koje da će ih utvrditi istraga.

-Moramo se zapitati i zbog čega silne prijave koje smo poslali državnom inspektoratu još nisu urodile plodom? Inspektori su izašli na teren, utvrdili nezakonitosti i prekršaje prilikom isplata plaća, ali rješenja od inspektorata i dalje ne stižu? Tko to štiti Amira Šibića, Andriju Kevića i Muju Selimovića? Je li tzv. državni aparat pokvaren do te granice da inspektorima trebaju po tri mjeseca da napišu i poštom pošalju jedno rješenje?-istaknuo je bivši glavni urednik Business.hr-a Josip Jagić.

Bivši zaposlenici traže da se ispita je li BMG prodao novinske brendove poduzetniku Marku Lučiću, jer smatraju da postoje osnovane sumnje da će stvarni vlasnici novina ostati Andrija Kević i Mujo Selimović, dosadašnji suvlasnici dviju tvrtki koje su otjerali u stečaj i za sobom ostavili milijunske dugove.

-Posebno skandaloznim smatramo prijedlog da se novinari prijave na burzu te da tako država praktički isplaćuje plaće poslovnim novinama.
Riječ je o prijedlogu koji poništava slobodu poduzetništva i zaštitu radničkih prava za što su se novinari Business.hr-a uvijek zalagali kroz svoje tekstove- kažu zaposlenici.

-Naš je slučaj poučan, jer još jednom pokazuje kako kriza u hrvatskim medijima nije samo posljedica teške ekonomske situacije u zemlji, već i malverzacija vlasnika na račun novinarskih primanja, od čega nije pošteđena gotovo nijedna redakcija u zemlji-zaključili su.

Povratak

AKTUALNO