hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

NOVI OBRAT MINISTRICA KULTURE U EMISIJI HRVATSKOG RADIJA NAJAVILA ONO ŠTO SAD PORIČE

12.12.2012.

Zlatar Violić osam dana prije svog savjetnika govorila o HRT-porezu

Hoće li biti riječ o pristojbi ili porezu ovisi o konačnom cilju, kazala je Zlatar Violić 28. studenog u emisiji Hrvatskog radija. Nakon što je o istom porezu osam dana kasnije u našem listu govorio njen savjetnik Milan Živković i medijske buke koja se potom digla, Zlatar Violić je Živkovića – smijenila    

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić je prva javno progovorila o uvođenju takozvanog medijskog poreza, a ne njezin savjetnik Milan F. Živković kojeg je ona razriješila zato što je s tom inicijativom prerano istrčao u javnost. Naime, osam dana prije nego što je nesretni Živković, tada očigledno smatrajući da ne iznosi nikakvu senzaciju, obrazlagao u našem listu kakav bi to bio namet, njegova nadređena je na Hrvatskom radiju, gostujući u emisiji »A sada Vlada«, već otkrila da se spremaju promjene u vezi s televizijskom pretplatom.
    – Doznajemo da se u Ministarstvu priprema paket medijskih zakona. Navodno se razmišlja i uvođenju takozvanog medijskog poreza umjesto sadašnje RTV pristojbe? Je li to tako? – pitanje je što ga je 28. studenog ministrici postavila voditeljica spomenute emisije Ružica Šimunović.
    – Sigurno je da se radi na reformi cijelog medijskog prostora što uključuje barem pet ili šest zakona. Hoće li biti riječ o pristojbi ili porezu ovisi o konačnom cilju. A cilj je da se iz takozvanog medijskog poreza zapravo mogu sufinacirati i druge vrste medija, a naročito oni neprofitni – bez ustezanje je odgovorila ministrica Andrea Zlatar Violić.
    No, taj je njezin istup ostao nezapažen, a bura se u javnosti podigla tek kad je Živković šire objasnio što bi bi to bio medijski porez. Ministrica je dva dana kasnije dala otkaz Živkoviću, »zaboravljajući« svoju izjavu o novom porezu uredno zabilježenu na tonskom zapisu što ga se još može naći na internetskoj stranici HRT-a. Dakle, Andrea Zlatar Violić neosporno je znala svaki detalj razrađen u Ministarstvu na temu medijske strategije, bila je uvjerena kako u tome nema ništa problematično, pa je i sama, prije Živkovića, govorila o planovima svojeg resora. Komentar ovih činjenice tražili smo jučer od Ministarstva kulture, ali – bezuspješno. Ništa nije želio reći ni bivši ministričin savjetnik.
   
Ogorčen SDP

U SDP-u čiji je Živković član, međutim, teško više skrivaju ogorčenje raspletom ovog slučaja.

– Sve je tu sada jasno. Živković nije radio ništa mimo ministrice koja je, uostalom, prvo i preuzela punu odgovornost. Ali, onda je uslijedio pritisak na nju iz HNS-a i ona je popustila i odlučila razriješiti Živkovića. A nakon što je Vesna Pusić onako o Živkoviću govorila na Novoj tv, nema sumnje da je kazao nam je visoki dužnosnik SDP-a.

Baš navedeni intervju ministrice vanjskih poslova u kojem je ustvrdila, misleći na Živkovića, da je »malog odmah trebalo baciti van« izaziva možda najviše zgražanja u SDP-u.

– Bio sam zaprepašeten kad sam čuo što je Vesna Pusić tamo izrekla. Potpuno su neprihvatljive takve kvalifikacije. Ali, vjerujem da je ona tako nastupila zato što je zapravo znala u čemu je problem i tko je odgovoran, pa je ovo bio pokušaj bacanja prašine, rekao nam je glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan.

Inače, pitanje političke odgovornosti ministrice kulture, osuda izjave Vesne Pusić, te zabrinutost zbog neizvjesnosti nastavka rada na medijskoj strategiji nakon smjene Živkovića, teme su koje su obilježile konferenciju za novinare koju su organizirali Kuća ljudskih prava te novinari i novinarke članovi radnih skupina za medijsku strategiju u Ministarstvu kulture.

Predsjednica Upravnog odbora kuće ljudskih prava Sanja Sarnavka zabrinuta je i zbog samog događaja, ali i zbog načina na koji je Živković smijenjen. Upitana treba li Zlatar Violić dati ostavku izjavila je da će vidjeti što će dalje tražiti. Novinarka Nataša Škaričić, članica jedne od medijskih radnih skupina Ministarstva kulture kritizirala je Zlatar Violić zbog njenog odnosa prema medijskoj strategiji koji je »počeo i završio loše«. Navela je da je sve počelo s gašenjem »Vjesnika«, nastavilo se netransparentnom promjenom Zakona o HRT-u koji nije doveo do strukturnih promjena, odnos prema Hini tek će se vidjeti, a Živković je smijenjen na nevjerojatan način nakon što je Zlatar Violić prihvatila odgovornost.

Politička odgovornost

– Sve to postavlja pitanje za pokretanje političke odgovornosti, izjavila je Škaričić.
    Novinar Željko Valentić i član medijskih radnih skupina Ministarstva kulture ustvrdio je da je bahatost očito dio statuta HNS-a, jer se bahatosti priklanjaju i Andrea Zlatar Violić i Vesna Pusić. Za smjenu Živkovića ustvrdio je da je riječ o »spinu koji je režiran iz kuhinje Pavića, patera Ivana Tolja, uz pomoć Pantovčaka i Mladena Bajića«.
    Ni Vesna Pusić nije zaobiđena u kritikama. Za Škaričić je riječ o obraćanju koji je bez presedana, a Živković je smijenjen jer se nije uklopio u politički i lobistički pristup prema medijima.
    – Taj diskurs Vesne Pusić ne nalazim niti kod piljarice na na tržnici. Izuzetno je sramotno da osoba koja ima toliku moć tako govori, a ostavku Vesne Pusić ne tražim jer znam da ju ne bih dobila, izjavila je Sarnavka.
    Živkovića je podržao i sindikat Akademska solidarnost, čiji je on član, a Zlatar Violić jedna od osnivačica. U priopćenju Akademske solidarnosti navodi se da se potvrdilo kao i toliko puta dosad da se svakom prijedlogu reforme koji vodi očuvanju javnog dobra i njegovoj dugoročnoj zaštiti redovite usprotive privatni interesi i partitokratska bahatost.
    Članovi medijskih radnih skupina u ovom trenutku, iako su neki sastanaci zakazani, ne znaju kako i u kojem smjeru će biti nastavljen taj rad budući da je smijenjen praktično jedini čovjek u Ministarstvu kulture koji se time bavio.

Spevec: Može se mijenjati način prikupljanja novca
   
    U pregovorima s EU jedino je televizijska pretplata dobila status zatečene potpore i Hrvatska je nakon ulaska u EU može naplaćivati trajno. No, to ne znači da s Europskom komisijom ne može pregovarati o tome da se promijeni način na koji država prikuplja novac za financiranje javne televizije. Da je moguća promjena, potvrdila je jučer i predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec, ističući kako trenutačno Njemačka mijenja svoj način obračuna koji će se ubuduće plaćati po kućanstvima, ali će uključivati, primjerice, i naknadu za internet.

Pišu: Siniša Pavić, Tihomir Ponoš, Dražen Ciglenečki, Jagoda Marić

Povratak

AKTUALNO