hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Optužni prijedlog protiv Zdenka Ljevaka

14.12.2012.

Agencija za zaštitu osobnih podataka podnijela je sredinom studenoga kod Prekršajnog suda u Zagrebu optužni prijedlog protiv Agencije za elektroničke medije i njezina ravnatelja Zdenka Ljevaka. Jučer smo primili AZOP-ovu obavijest da je optužni prijedlog podigao zbog onemogućavanja ili ograničavanja ostvarivanje prava na pristup informacijama, u vezi našeg zahtjeva za  dostavljanjem fotokopija svih ugovora o nacionalnim koncesijama za emitiranje TV-programa. Zahtjevi su bili Vijeću i Agenciji za elektroničke medije, koji se po Ljevaku, ravnatelju Agencije odnosno predsjedniku Vijeća nalaze u "personalnoj uniji", trebalo je punih 14 mjeseci da nam dostave ugovor s RTL-om podneseni u okviru projekta Pravo novinara na pristup informacijama koji provodi H-Alterov nakladnik, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu.

Kao što smo više puta izvještavali, Vijeće za elektroničke medije proglasilo je natječajne ponude, koje su sastavni dio koncesijskih ugovora, poslovnom tajnom na rok od pet godina od datuma sklapanja ugovora. Međutim, Vijeću i Agenciji za elektroničke medije, koji se po Ljevaku, ravnatelju Agencije odnosno predsjedniku Vijeća, nalaze u "personalnoj uniji", trebalo je punih 14 mjeseci da nam dostave čak i ugovor s RTL-om, jedini koncesijski ugovor za emitiranje TV programa na nacionalnoj razini koji je bio sklopljen daleko prije, tojest još u travnju 2004. - a zakonski rok za ispunjavanje zahtjeva za ostvarivanje prava na informaciju iznosi petnaest dana. Ljevak i tijela kojima je čelnik tako su se, u ovom slučaju, eksplicitno postavili na stranu medijskih korporacija, umjesto na stranu javnoga interesa.

Zagrebački prekršajni sud raspravljat će o tom prekršaju. Agenciju za elektroničke medije može kazniti iznosom od dvadeset do sto tisuća kuna, a odgovornu osobu, tojest Zdenka Ljevaka, iznosom od pet do deset tisuća.

Agencija za zaštitu osobnih podataka morala bi do Božića provesti i test javnoga interesa za ostale ugovore koje Vijeće proglašava poslovnom tajnom. Zahtjev za provođenjem toga postupka također smo podnijeli u okviru spomenutoga projekta, uz prijateljsku pomoć GONG-a i njegove pravnice Vanje Škorić. Ukoliko rezultat toga testa bude onakav kakav očekujemo, a to je da je za ugovore te vrste interes Agencija za zaštitu osobnih podataka morala bi do Božića provesti i test javnoga interesa za ostale ugovore koje Vijeće proglašava poslovnom tajnom javnosti važniji od poslovne tajne, RTL-ove litote poprimit će dimenzije feljtona.

Ovo je drugi put da se AZOP i AEM nalaze pred sudom u vezi našega zahtjeva za dostavljanjem fotokopija koncesijskih ugovora, koji smo pokrenuli još u ljeto 2011. godine. Prethodno je AEM pred Upravnim sudom pokrenuo spor protiv akta kojim je AZOP poništio AEM-ovo rješenje u uskraćivanju prava na dobivanje tih dokumenata i - izgubio. Rješenje Upravnog suda o odbacivanju AEM-ove tužbe bilo je doneseno 2. travnja 2012. godine.
Tagovi: Vijeće za elektroničke medije, Agencija za elektroničke medije, Pravo na pristup informacijama, Zdenko Ljevak, Agencija za zaštitu osobnih podataka.

Toni Gabrić

Povratak

AKTUALNO