hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Toni Gabrić: Tražimo nastavak javne rasprave i na uvid Ugovor između Vlade i HRT-a

17.01.2013.

PolitikaPlus

- Želimo otvaranje javne rasprave vezano uz ovaj ugovor  ali i da se prilikom donaošenja  propisa , javnih dokumenata otvaraju javne rasprave  jer javnost  ima pravo znati, pojašnjava Toni Gabrić iz Udruge za nezavisnu medijsku kulturu, te dodaje kako imaju neslužbene informacije da je ugovor u finalnoj fazi usuglašavanja, te da će biti usvojen na jednoj od narednih sjednica Vlade,a  javnost o njemu ništa ne zna.

 

Od  Vlade očekuju predočenje  izvještaj koji uključuje obrazloženja prihvaćenih i odbijenih prijedloga. Također, podsjećaju da je rasprava o ugovoru započela na proljeće prošle godine, kada je na HRT-u održano nekoliko tematskih rasprava i emisija, dok je na internetskoj stranici HRT-a objavljen ulomak početnog nacrta Ugovora, bez daljnjih informacija o dinamici i ishodima javne rasprave.

 

- Tada je  proces je vođen u turbulentnom ozračju raspetljavanja višegodišnje duboke krize upravljanja na HRT-u, s krajnje upitnim legitimitetom tadašnjeg vodstva HRT-a te krnjim i klijentelizmom kompromitiranim Programskim vijećem. Nakon promjene vodstva i značajnog zaokreta u programskoj politici HRT-a , a poslovanje na HRT-u konačno treba  postati  stvarno transparentno, ističe Gabrić.

 

Od Ministarstva kulture stoga traže da objavi ugovor na svojim internetskim stranicama i osigura barem 15 dana za javnu raspravu, a od HRT-a da informira javnost o ugovoru i potakne raspravu. Također, traže da HRT i Ministarstvo kulture na ovu temu organiziraju barem jedan okrugli stol, uz očitovanje članova Programskog vijeća HRT-a i sudjelovanje predstavnika drugih relevantnih institucija poput Vladinog Ureda za udruge i Hrvatskog audiovizualnog centra te zainteresirane javnosti.

Autor: Ilijana Grgić

Povratak

AKTUALNO