hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Glas Istre pred blokadom, Linić traži podmirenje 21 milijun kuna duga

29.03.2013.

iPress

PULA – Jedini istarski tiskani dnevnik Glas Istre samo je na korak od blokade računa zbog ovrhe Porezne uprave u visini od oko 21 milijun kuna. Kako saznajemo poduzeće Glas Istre trgovina ima dug prema Ministarstvu financija, odnosno Poreznoj upravi u visini od 15, a Glas Istre novine u visini od 6 milijuna kuna te Uprava traži način na koji bi izbjegla blokadu računa. Blokada bi, naime, onemogućila na dulji rok isplatu plaća za više od 400 zaposlenih u novinama i na kioscima te podmirenje obveza prema dobavljačima, uključujući i svakodnevno tiskanje novina.

Ogromni dugovi rezultat su prije svega poslovanja prijašnje uprave na čelu sa Željkom Žmakom, kojeg u srpnju čeka suđenje zbog utaje poreza, a dijelom su, naravno, i rezultat rada Alberta Faggiana, koji je, kako je poznato, trgovačku mrežu i novine u ime Puljanke i Istre, preuzeo za dvije kune, prebacivši potom trgovinu na vlastitu tvrtku Andre.

Nije jasno kako će Faggian i njegovi suradnici riješiti ovaj problem, tim više što su Puljanka i ostale povezane tvrtke opterećene kreditom Zagrebačke banke u visini od gotovo 13 milijuna eura, za što je založena sva imovina tvrtki. Vrlo je vjerojatno da kredit Zabe nije i jedini koji tereti poslovanje, a valja napomenuti da je Žmak Glas Istre ostavio s 200-tinjak milijuna kuna dugova, što poreznih, što prema bankama, što prema javnim poduzećima koja su na nalog vrha istarske politike davale pozajmice dnevniku koji drže pod kontrolom.

Prema pouzdanim informacijama posljednja dva dana u ime Glasa Istre pomoć od brojnih lokalnih, ali i nacionalnih političara traži više predstavnika obje tvrtke. Hoće li im ministar financija Slavko Linić i dalje gledati kroz prste tek će se vidjeti. (iPress)

Povratak

AKTUALNO