hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Bizarna strana drame u sjeni Vjesnikova nebodera

22.04.2013.

Tužbom Europapress Holdinga, medijskog tajkuna Ninoslava Pavića protiv Vjesnika i drugih zbog smetanja posjeda sa zakazanom glavnom raspravom za 13. svibnja na zagrebačkom sudu, otvara se novi i prilično apsurdan obrat u završnoj fazi razrješavanja vlasničkih odnosa u Vjesnikovu kompleksu – najvrijednijoj građevinskoj parceli u Zagrebu na kojoj su zemljište i nekretnine procijenjene na čak 81,825 milijuna eura.

Ujedno, ta bizarna tužba i najbolji je pokazatelj šizofrene pozicije i dosadašnje poslovne politike i mnogih suvlasnika prostora – prije svega Ninoslava Pavića, ali i države koja ne zna i već dvadesetak godina dokazuje da ne zna što bi sa Vjesnikom.
No, kada se činilo da je sve u redu i da je, onako tiho i bez pristupa javnosti, država preko čelnih ljudi Vjesnika dogovorila podjelu plijena koji se dosad vodio kao društveno vlasništvo te da je sve jasno oko uknjiženja vlasništva prema usuglašenim omjerima – državi preko tiskare Vjesnik 60,96, moćnoj Styriji preko Večernjeg lista 10,89, Todoriću preko Tiska 10,96 posto vlasništva, zapelo je na Paviću.

Najmoćniji medijski tajkun kao da šizofreno provodi dvije poslovne politike – s jedne strane kao suvlasnik Allegheny Financiala, nekretninske tvrtke koja se izborila za 11,94 posto vlasništva nad Vjesnikom, a s druge strane kao izdavač i suvlasnik EPH koji taj isti 'Vjesnik d.d. i druge' tuži zbog - ometanja posjeda.
Naravno, da je taj spor kojeg vodi Pavić kao izdavač i suvlasnik EPH minoran u odnosu na milijunsku vrijednost koju taj isti dobiva kao meš(e)tar nekretnina, no ipak je znakovit jer izdavač Pavić očito ne zna što developer Pavić radi. Osim toga, i taj je spor – kao sve u vezi Vjesnikova kompleksa, obavijen velom tajne ili neznanja jer se u pozivu za ročište ne navodi predmet spora , u tuženom Vjesniku ne znaju kako su smetali, u Večernjem listu ne znaju tko je ovlaštena osoba za taj problem, a u EPH-su spremali odgovor na naš upit do zaključenja ovog broja Objektiva.

No, prema riječima nekih od manjih dioničara Vjesnika, a i takvih je još preostalo, pretpostavljaju da je riječ o sporu nastalom zbog 'naprasnog' skidanja reklame Jutarnjeg lista s vrha Vjesnikova nebodera i njezine zamjene reklamom Večernjeg lista i to još iz 2010. godine, kada je prema njima i pokrenut taj spor. No, cinici među njima tvrde i da ako je već EPH pokrenuo tužbu protiv Vjesnika, nekadašnji Vjesnik mogao bi uzvratiti barem pritužbom. I to u ime svog vlasnika – države.

Naime, EPH kao glavni korisnik tiskare Vjesnik posljednjih je mjeseci značajno povećao iznos svojih neplaćenih računa u usporedbi s ' idiličnim' vremenima tijekom prošlog ljeta, kada je najavljeni štrajk radnika Vjesnika smiren čak i nekim avansnim uplatama iz EPH . Ttada je taj izdavač imao 'samo' 500.000 kuna neplaćenih računa toj državnoj tvrtki. Sada je, pak, situacija drugačija –u Vjesniku su krajem siječnja naveli da neplaćeni računi EPH-ovih tvrtki iznose gotovo 9 milijuna kuna - a sada se procjenjuju na nešto ipak manje - oko 5,5 milijuna kuna.
Prilično puno, čak i za benevolentnog vlasnika - državu. No, na naš upit izravno postavljen Vladi kako se brinu o svojoj imovini, dobili smo prilično rezolutan, ali deregulirajući odgovor.

-U ovome trenutku, dakle, dok god postoje Uprava i Nadzorni odbor društva, niti premijer, niti Vlada Republike Hrvatske, niti bilo koje tijelo državne uprave, poput Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom ili Agencije za upravljanje državnom imovinom, nemaju ovlasti pokretati postupke za naplatu dugovanja ili bilo koje druge postupke koji su u nadležnosti uprava i nadzornih odbora trgovačkih društava, poručili su iz Vlade.

I to bi bilo jasna i nedvosmislena poruka da nema razoružavajuće sitnice. Naime, Vlada je na zatvorenoj sjednici u prvom tjednu travnja smijenila, ili kako se kaže, razriješila dosadašnjeg predsjednika Uprave Vjesnika d.d. Zlatka Šoštarića. On je, bez obzira na argumente mnogih da je đonom krenuo na zaposlenike smanjivanjem plaća i najavom otkaza, ipak bio ključan čovjek za provedbu ' deala' o podjeli i uknjiženju vlasništva. Na njegovo je, pak, mjesto u vrijeme sudobonosnih ročišta u prosecu predstečajne nagodbe postavila, kako Vjesnikovci tvrde, potpuno nepripremljenog i neupućenog Romana Klancira za kojeg se samo zna da je ekonomist, da se spominjao po nekakvoj nejasnoj ulozi u RIZ odašiljačima i da je navodno došao s burze. I to, po navodno, stranačkoj HNS-ovoj intervenciji.

Što se tiče ozbiljnosti Vlade s Upravom i NO-a poduzeća, u Vjesniku tvrde da je Šoštarića Nadzorni odbor razriješio odmah nakon sjednice Vlade, da bi novi predsjednik Uprave Klancir najavio da će mandat preuzeti tek 15. travnja. Tek su na intervenciju, tvrde radnici, jednog suvislog člana NO-a primijetili da bi na taj način u Vjesniku bila rupa u upravi – 10 dana bez odgovornog. To je ispravljeno nekim oblikom prijelazne vlasti, ali je ipak ostao trpak dojam da država opet ne zna što radi u Vjesniku. Baš kao i Pavić, zaključili bi cinici.

Miroslav Edvin Habek

Povratak

AKTUALNO